Τη σημασία ενίσχυσης της παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην επετειακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) για τα «90 χρόνια ελληνικό φάρμακο», που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήρε τη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και επεσήμανε πώς σκοπός του Υπουργείου Υγείας είναι η επέκταση της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

«Πρέπει επιτέλους να εφαρμόσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, ώστε να γίνει η βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και στον κόσμο. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες, μπορούμε να φθάσουμε χώρες, όπως η Ιρλανδία. Θα χρειαστούμε τη διαβούλευση και τη συμμετοχή σας», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας , απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η επαφή του κ. Χρυσοχοΐδη με το φάρμακο και τις εταιρείες μετρά χρόνια όταν εκείνος σε νεαρή ηλικία ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εμπορίου και έπειτα Ανάπτυξης. «Πήρα το βάπτισμα του πυρός, περνώντας από το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής μου. Κολύμπησα στα βαθιά και ασχολήθηκα με την επιχειρηματικότητα, προερχόμενος από την Περιφέρεια, από τη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε, κάνοντας αναδρομή σε εκείνα τα χρόνια.

Μάλιστα, από εκείνη την εποχή τον σημάδεψαν τρία πρόσωπα, όπως ανέφερε. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Παύλος Γιαννακόπουλος, ο ιδρυτής της βιομηχανίας DEMO, Σταύρος Δέμος και ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων.

Το ελληνικό φάρμακο «εκπροσωπείται από σπουδαίες επιχειρήσεις», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός. «Διαθέτει μια σπουδαία παραγωγική βάση η Φαρμακοβιομηχανία. Το ζω τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων, πόσο προνομιακή είναι η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία αναζητούν κάθε μέρα φαρμακευτικά προϊόντα και δεν υπάρχουν. Και υπάρχουν εδώ αυτές οι σπουδαίες επιχειρήσεις με την άποψη της ποιότητας των προϊόντων που παράγουν και τις νέες επενδύσεις που γίνονται», σημείωσε.

Την εκδήλωση της ΠΕΦ τίμησαν με την παρουσία τους επιφανή στελέχη της κυβέρνησης, υπουργοί και βουλευτές από όλα τα κόμματα.

«Παράγουμε το 70% των φαρμάκων στην Ευρώπη. Από τα 400 εργοστάσια, τα 45 είναι στην Ελλάδα, πρόκειται για το 10% του παραγωγικού ιστού. Είμαστε ένας από τους πέντε πιο σημαντικούς παραγωγικούς ιστούς της Ευρώπης. Προσφέρουμε στη δημόσια υγεία. Θέλουμε η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια και αυτονομία στο φάρμακο, ισχυρή βιομηχανία και εθνική συνοχή», ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.