Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, παρατηρείται ότι, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία.

Μήπως τα gadgets μας και ο αυξημένος χρόνος στην οθόνη παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό το φαινόμενο;

Τούρκοι επιστήμονες, προειδοποιούν ότι η υπερβολική ενασχόληση με τα smartphones ή τα tablets μπορεί να έχει ένα μερίδιο «ευθύνης».

Έπειτα από πειράματα σε αρσενικούς αρουραίους, οι ερευνητές από το νοσοκομείο της Άγκυρας Bilkent City Hospital και το Πανεπιστήμιο Gazi, βρήκαν ότι η έκθεση στο μπλε φως, το είδος που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, φαίνεται να έχει σχέση με την έναρξη της πρώιμης εφηβείας.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Endocrinology, «ανοίγουν το δρόμο για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι σύγχρονες συνήθειες, ιδίως ο αυξημένος χρόνος χρήσης της οθόνης, μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στο πλαίσιο του 60ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαικής Εταιρίας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, η εκτεταμένη έκθεση στο μπλε φως συσχετίστηκε με πρώιμη έναρξη της εφηβείας, κυρίως στους θηλυκούς αρουραίους, οι οποίοι εμφάνισαν επίσης μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, αυξημένα επίπεδα ορισμένων αναπαραγωγικών ορμονών και αλλαγές στις ωοθήκες τους.

Τι άλλες επιπτώσεις έχει το μπλε φως από τις οθόνες στην υγεία;
Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο ​International Journal of Ophthalmology​, η έκθεση στο μπλε φως συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη οφθαλμικών παθήσεων όπως η ξηροφθαλμία, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Εκτός όμως, από το ότι μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, μπορεί και να διαταράξει τον ύπνο σας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Chronobiology International, ο εγκέφαλός σας «μπερδεύει» το μπλε φως από τις οθόνες με το φως του ήλιου και καταστέλλει τη μελατονίνη.

Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας μένει σε εγρήγορση και, επομένως, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.

Το ότι χάνετε μερικές ώρες ύπνου δεν είναι μόνο πρόβλημα στο σχολείο και τη δουλειά. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, διαβήτη ακόμα και καρδιακών προβλημάτων.