Ένα από τα βασικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παραβατικότητας, δεν είναι άλλο από αυτό που έχει να κάνει με τους Ρομά. 

Η ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα παίρνοντας διάφορα κοινωνικά επιδόματα και βρίσκοντας ακίνητα με φθηνό ενοίκιο τα οποία είναι σχεδόν παρατημένα από τους ιδιοκτήτες τους, σε υπόγεια ή και σε ισόγεια διαμερίσματα ή ακόμα και σε μονοκατοικίες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση, ζει πλέον σε διάφορες γειτονιές της Πάτρας. 

Kάποιοες από αυτές τείνουν να μετατραπούν σε συνοικίες τους. Όμως το πρόβλημα είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν προσαρμοστεί και έχουν κάνει τις περιοχές τους που διαμένουν άνδρα της παραβατικότητας, με κλοπές, διαρρήξεις και πολλά ακόμα, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους εξακολουθούν να μένουν σε αυτές τις γειτονιές.  

Τα Προσφυγικά είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας συνοικίας, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Στο "μικροσκόπιο" της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται και άλλες γειτονιές της Πάτρας στις οποίες διαμένουν ομάδες και οικογένειες Ρομά που δείχνουν μια αυξημένη παραβατικότητα που φτάνει ακόμα και στα όρια της εγκληματικότητας, αφού  σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι από αυτούς έχουν ακόμα και όπλα στο σπίτι τους. 

Η Αγία Τριάδα, ανάμεσα στα Προσφυγικά και στην πλατεία Βουδ, το Σκαγιοπούλειο (ειδικότερα ο δρόμος της Μπενιζέλου Ρούφου), η Αγία Σοφίας, (το παράδειγμα της κατασχεμένης πολυκατοικίας στον κόμβο του Κουρτέσι είναι το πλέον χαρακτηριστικό), η Γούβα (κυρίως το κέντρο της συνοικίας αυτής), το Ψαροφάι με ορισμένα δρομάκια του να αποτελούν άβατο πλέον για τους υπόλοιπους πολίτες, αλλά και η περιοχή των Ζαρουχλείκων (ειδικά σε συγκεκριμένες γειτονιές της) είναι στην λίστα της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα των Ρομά. 

Ωστόσο, αυτό που ερευνά η ΕΛ.ΑΣ. είναι κατά πόσο η παραβατικότητα αυτή μπορεί να έχει σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για το θέμα αυτό που απασχολεί όχι μόνο την Πάτρα και την περιοχή μας, αλλά όλη την επικράτεια. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει σχέση από συγκεκριμένες ομάδες Ρομά που ζουν μέσα από τις δράσεις αυτές. 

Θυμίζουμε ότι στην Πάτρα έχει συσταθεί η ειδική ομάδα από την ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας από την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα και το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει πολλά.