Δύσκολη και κάτι παραπάνω θα είναι η χρονιά για τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, επιχειρήσεις που για την λειτουργία τους απαιτούν αυξημένο ενεργειακό κόστος, την ίδια στιγμή που οι πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων τους έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν επαγγελματίες αρτοποιοί η ενέργεια παρόλο που πλέον δεν είναι ένα θέμα που υπάρχει πλέον στο προσκήνιο, παραμένει υψηλή και με βάση όλες τις εκτιμήσεις η τιμή της κιλοβατώρας θα ανέβει τους επόμενους μήνες.

Τα ποσά που έρχονται στις επιχειρήσεις τους για τους λογαριασμούς ρεύματος είναι υψηλά, ξεπερνούν τον μήνα τα 1.200 με 1.800 ευρώ, ενώ η κίνηση πηγαίνει κάθε μήνα και χειρότερα αφού σε αυτό ρόλο παίζουν και οι αυξήσεις που έχουν γίνει σε ορισμένα είδη εξαιτίας των ανατιμήσεων των πρώτων υλών.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα με τους ζαχαροπλάστες. Το παγωτό, το βασικό είδος που στηρίζει την λιανική του κλάδου τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν πήγε και τόσο καλά. Οι ανατιμήσεις στα γάλα έφτασαν στο… κόκκινο, ενώ την ίδια στιγμή τα μαγαζιά χάλαγαν ακόμα περισσότερο ρεύμα για την παραγωγή και την συντήρηση του παγωτού.

Πλέον η τάση που ήθελε την προηγούμενη πενταετία να ανοίγουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ντελικατέσεν ή τα bake house, κάτι δηλαδή μεταξύ αρτοποιείου και ζαχαροπλαστείου, με είδη αρτοζαχαροπλαστικής, με βουτήματα, γλυκά, σφολιατοειδή και όλα τα σχετικά έχει ξεπεραστεί για τα καλά.

Όσο λιγότερα παράγεις, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια έχεις στο να κρατήσεις την επιχείρηση σου.