Σχετικά με το προς συζήτηση και ψήφιση, στη Βουλή, νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, ο πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θέμης Μπάκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με επίκληση την υποχρέωση της ενσωμάτωσης μιας ευρωπαϊκής οδηγίας, που αφορά την εισαγωγή διαφανών και προβλέψιμων όρων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, εισάγει νέες διατάξεις, που δεν υπάρχουν στο Εργατικό Δίκαιο και που κανένας δεν μας υποχρεώνει να θεσπίσουμε, παρά μόνο η πολιτική βούληση της για την εξυπηρέτηση των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυτό καταργεί τα ωράρια και εκφυλίζει τις πλήρους απασχόλησης εργασιακές σχέσεις, καθώς καθιερώνει τις «λευκές συμβάσεις» και τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών». Και με αυτήν την πολιτική έρχεται επί της ουσίας να εξοντώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας. Μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει, συνειδητά, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την απασχόληση κατά την έκτη ημέρα, στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, αφαιρώντας έτσι ένα δικαίωμα δεκαετιών για τον κόσμο της εργασίας, να εργάζεται δηλαδή επί πενθήμερο με δύο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης, τη στιγμή μάλιστα που σε ευρωπαϊκές χώρες εξετάζεται η καθιέρωση του 35ωρου την εβδομάδα χωρίς μείωση μισθού.

Παράλληλα, επιβαρύνει την υγεία και την ασφάλεια του εργαζόμενου με την παράλληλη απασχόληση σε έτερο εργοδότη, που μπορεί να οδηγήσει σε 13ωρη απασχόληση, χωρίς να διασφαλίζεται, ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών, η τήρηση των διατάξεων περί του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των εργαζομένων. Επιπλέον, με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται η κυριακάτικη αργία για μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας.

Κι όλα αυτά σημαίνουν περισσότερα κέρδη για τα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα, λιγότερος ελεύθερος χρόνος και ζωή για τους εργαζόμενους.

Ο Θουκυδίδης είχε χρησιμοποιήσει τον όρο "εργασιακή «ειλωτεία» («εργασία μόνο για το φαγητό») , όρος που επικαιροποιείται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Είναι προφανές ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, διότι ανατρέπει αναφαίρετα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία θεωρεί αδιαπραγμάτευτα.