Ενδεικτική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη είναι η ανάλυση των αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήχθη πριν ένα χρόνο σε 31 χώρες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, το 32% των ψηφοφόρων στήριξε λαϊκιστές, ακροαριστερούς ή ακροδεξιούς, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων -το 32%- αποφάσισε να ψηφίσει κατά του κατεστημένου, όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
Προφανώς οι ψηφοφόροι της γηραιάς ηπείρου επιλέγουν λαϊκίστικα, ακροδεξιά ή ακροαριστερά κινήματα για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στα παραδοσιακά κόμματα - την Δεξιά και την Κεντροαριστερά- ότι είναι πλήρως απογοητευμένοι από το έργο τους.
Στην ανάλυση της έρευνας συμμετείχαν πάνω από 100 πολιτικοί επιστήμονες οι οποίοι έβαλαν στο μικροσκόπιο τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών σε 31 χώρες του πλανήτη.
Πέρυσι, το ποσοστό των Ευρωπαίων ψηφοφόρων που ψήφισε κατά του καθεστώτος σημείωσε ρεκόρ αγγίζοντας το 32%.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 20% ενώ τους πρώτους μήνες του 1990 ήταν μόλις 12%.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Matthijs Rooduijn, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, δόθηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα «Guardian».
Τα πορίσματα της ανάλυσης δείχνουν επίσης ότι, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι που τάχθηκαν «κατά του κατεστημένου», υποστήριξαν τα ακροδεξιά κόμματα.
Η τάση αυτή βλέπουμε να ενισχύεται όλο και περισσότερο και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό, σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.
Όπως εξηγεί ο επιστήμονας Matthijs Rooduijn, «Τα κυρίαρχα κόμματα χάνουν ψήφους. Αντιθέτως, τα αντικαθεστωτικά (κόμματα) κερδίζουν συνεχώς έδαφος . Αυτό έχει σημασία γιατί πολλές μελέτες δείχνουν πως, όταν οι λαϊκιστές ανεβαίνουν στην εξουσία ή έχουν επιρροή στην κυβέρνηση, η «ποιότητα» της φιλελεύθερης δημοκρατίας μειώνεται».
«Επικεντρώσαμε την ανάλυση μας στην ανακατάταξη των Συντηρητικών - Τόρις- στο Ηνωμένο Βασίλειο, του συντηρητικού «Λαικού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, των Συντηρητικών «Les Républicains» στη Γαλλία και του συντηρητικού «Λαικού Κόμματος» « ÖVP» στην Αυστρία», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας.
Από την πλευρά του, ο ιστότοπος «PopuList» που σκιαγραφεί την πολιτική κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι σε συνεργασία με την εφημερίδα «Guardian», έκανε μία αποτίμηση των πολιτικών κομμάτων με βάση τα «πιστεύω» τους.
Φέτος κατέγραψε 234 αντικαθεστωτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων 165 που ανήκουν στην κατηγορία των λαικίστικων κομμάτων (τα περισσότερα είναι είτε ακροαριστερά είτε ακροδεξιά).
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος ιστότοπος κατέταξε 61 κόμματα στην κατηγορία της Ακροαριστεράς και 112 σε αυτήν της Ακροδεξιάς- τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, είναι εθνικιστικά, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».