Τα συνοικιακά μαγαζιά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αντέχουν ακόμα παρά τις δυσκολίες και την γενικότερη ύφεση που υπάρχει στην εμπορική κίνηση της αγοράς.

Εκείνα που μάλλον δεν αντέχουν την ακρίβεια και την αύξηση των πάγιων εξόδων είναι κυρίως αυτά που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας και ειδικότερα στο κατεξοχήν ιστορικό κέντρο που αποτελεί την καρδιά της εμπορικής αγοράς.

Το παραπάνω συμπέρασμα μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Πάτρας και σε οδούς πιο καθαρά εμπορικούς όπως για παράδειγμα η Κορίνθου, η Μαιζώνος, η Γούναρη, η Κανακάρη ή η Ερμού.

Ειδικότερα στις δύο κεντρικές παράλληλες εμπορικές οδούς στην Κορίνθου και στην Μαιζώνος, στην ακτίνα από Γούναρη έως Καρόλου, συναντάει κανείς αρκετά μαγαζιά ξενοίκιαστα πλέον.

Άλλα από αυτά έχουν κλείσει πρόσφατα, αλλά έχουν να ενοικιαστούν καιρό. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η εξήγηση του όλου φαινομένου, δηλαδή το πώς αντέχουν τα συνοικιακά και κλείνουν ή μένουν ξενοίκιαστα τα κτίρια του ιστορικού κέντρου, έχει να κάνει με τα πάγια έξοδα.

Τα πάγια έξοδα για ένα κατάστημα στο κέντρο είναι κατά 30% με 40% πιο ψηλά κάθε μήνα από ότι αυτά ενός συνοικιακού μαγαζιού και ο βασικός παράγοντας για αυτό είναι τα υψηλά ενοίκια που υπάρχουν στην καρδιά της αγοράς της Πάτρας.

Η δεύτερη εξήγηση εστιάζεται στο ότι ο κόσμος σε ένα ποσοστό έχει σταματήσει να κατεβαίνει στο κέντρο για τα ψώνια του και όταν πάει πηγαίνει κυρίως στις αλυσίδες και στις πολυεθνικές.

Πάντως, είναι γεγονός ότι τα "ενοικιάζεται" και τα κλειστά μαγαζιά, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο από μήνα σε μήνα.

Αν όχι από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, σίγουρα από τα καταστήματα που μετακομίζουν εκτός αυτού και πάνε σε άλλες περιοχές με φθηνότερο ενοίκιο. Για την ιστορία το τρέχον έτος, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, έχουν κλείσει 56 εμπορικά καταστήματα και έχουν ανοίξει 278.