Ενώ ο λαός στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή μετατρέπεται σε υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της, ενώ στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ώρο νομοθετώντας το δικαίωμα των εργοδοτών να μας επιβάλλουν 13 ώρες εργασία την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε, το νέο έκτρωμα στις επιτροπές της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος. Η κίνηση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη, ότι η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης δεν υπολογίζει ούτε τις ανθρώπινες ζωές, ούτε τον πόνο και τη δυστυχία που έχει πνίξει ολόκληρους νομούς της χώρας μας.

Η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η απόλυτη προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης όπως και κάθε αστικής κυβέρνησης. Αυτή γεννά τα Τέμπη, τη Δαδιά, τη Θεσσαλία, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που εξανεμίζουν το εισόδημά μας.

Το νομοσχέδιο αυτό:

·Επεκτείνει την ευελιξία και την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θεσμοθετεί την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθήμερου, την κατάργηση του διαλείμματος στη δουλειά και νέες μορφές συμβάσεων ευέλικτης και μερικής απασχόλησης, φέρνοντας νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων που νόμιμα πλέον, θα μπορούν να μας εκμεταλλεύονται αξιοποιώντας πληθώρα αντεργατικών επιλογών. Στον κλάδο μας, οι μισθωτοί μηχανικοί – τεχνικοί, γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει η κατάργηση του 8ωρου, η απελευθέρωση του ωραρίου, η κατάργηση των υπερωριών, καθώς είναι επακόλουθα της αμοιβής με ΔΠΥ (μπλοκάκι), που εφαρμόζεται ήδη πάνω από δύο δεκαετίες και σήμερα έχει επεκταθεί και σε άλλους κλάδους.

·Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να μας επιβάλλουν 13 ώρες εργασία την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, νομιμοποιώντας την πολλαπλή απασχόληση και πέραν του 40ωρου την εβδομάδα εξασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα μη καταβολής υπερωριών.

· Καταργεί με έμμεσο τρόπο το διάλειμμα στην εργασία και αυτό γιατί με το νόμο Χατζηδάκη, δεν περιλαμβάνεται ήδη στο ωράριο εργασίας. Η πρόβλεψη για 13 ώρες εργασίας σημαίνει και την ουσιαστική κατάργηση του, ενώ δεν υπάρχει αναφορά στην ώρα που θα μεσολαβεί για τον εργαζόμενο, από τον έναν εργοδότη στον άλλο με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εξάντληση.

·Εισάγει νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης που εντείνουν την εκμετάλευση όπως οι συμβάσεις μηδενικών ωρών. Οι συμβάσεις μηδενικών ωρών δεν έχουν προκαθορισμένες ώρες εργασίας κατά τις οποίες απασχολείται ο εργαζόμενος/η και μάλιστα ως μοναδική εξασφάλιση του εργαζομένου ορίζει την «έγκαιρη» ενημέρωση του από τον εργοδότη για τη διάρκεια της εργασίας, τον τόπο εργασίας και την αμοιβή. Ο εργαζόμενος/η πρέπει απλώς να είναι συνεχώς διαθέσιμος, ενώ ο εργοδότης δεν δεσμεύεται ότι θα παρέχει εργασία. Αυτές οι συμβάσεις εφαρμόζονται εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες και η εμπειρία δείχνει ότι ενώ οι εργαζόμενοι/ες εργάζονται μέχρι και 7 στα 7, για πολλές ώρες με πενιχρούς μισθούς, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ότι θα κερδίζουν προϋπηρεσία, ενώ δεν μπορούν να πάρουν καν άδεια, ούτε καν αναρρωτική, στις Κυριακές, στη νυχτερινή εργασία.

·Εισάγει για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απελευθερώνονται οι απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες. Παράλληλα παραμένει σε ισχύ της μη αποζημίωσης σε περίπτωση που καταγγελθεί σύμβαση πριν τους 12 μήνες ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνεται πλέον με ατομική σύμβαση εργαζόμενου – εργοδότη.

·Χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία! Για να ολοκληρωθεί η εργασιακή ζούγκλα και να εδραιωθεί η σύγχρονη μισθωτή σκλαβιά απαιτείται σιγή νεκροταφείου. Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης, σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες, να εισέλθουν στο χώρο δουλειάς. Η προστασία της εργασίας δεν είναι η προστασία των απεργοσπαστικών μηχανισμών που χτυπούν άμεσα το δικαίωμα στην απεργία που τάχα η κυβέρνηση το προασπίζει. Προστασία της εργασίας σημαίνει μείωση του εργάσιμου χρόνου με αυξήσεις των μισθών, σταθερή και μόνιμη δουλειά, σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς δηλαδή ότι το νομοσχέδιο τσακίζει.

Δε ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε !

Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και το μισθό μας. Να απολαμβάνουμε ό,τι μπορεί να μας προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και η παραγωγικότητα της εργασίας. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Το νομοσχέδιο δεν είναι δημιούργημα ενός γραφικού υπουργού, αλλά ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των βιομηχάνων-τραπεζιτών-εφοπλιστών.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ !

Απεργούμε και διεκδικούμε:

·Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάλυψη με ΣΣΕ όλων των εργαζόμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής τους (Μισθός, ΔΠΥ κ.λπ.). Μείωση του χρόνου εργασίας, 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο.

·Προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

· Nα παρθούν τώρα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής, των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη.

·Να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που ήδη μετρά 17 δολοφονημένους και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. ΕΕ - κυβέρνηση - δήμαρχοι - περιφερειάρχες - επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τη μοναδική ευθύνη.

·Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!