Ενώ η πρωτεΐνη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τα ζωικά προϊόντα, τα φασόλια είναι, επίσης, γεμάτα πρωτεΐνη και προέρχονται από φυτικές πηγές.

Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν ένα προβάδισμα έναντι των φυτικών, καθώς είναι πλήρεις πρωτεΐνες, δηλαδή περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

Όμως, οι πρωτεΐνες του κρέατος συνδέονται με κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Current Atherosclerosis Reports.

Με τα φασόλια, συμβαίνει το αντίθετο. Σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες, όπως το μοσχάρι, τα φασόλια μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας, επειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, έδειξε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με υψηλής ποιότητας φυτικά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί ή ακόμα και η σόγια μπορεί να σχετίζεται με μέτρια μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Το Harvard Health Publishing υπογραμμίζει ότι τα φασόλια συμβάλλουν, επίσης, στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μας παρέχουν σημαντικές πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.

Ταυτόχρονα, γλυτώνετε τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερόλη που περιέχουν τα τρόφιμα από ζωικές πηγές.

Τι άλλα οφέλη έχουν τα φασόλια
Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Εκτός από το ότι σας βοηθά να χορτάσετε, επιβραδύνοντας την πέψη, ορισμένες φυτικές ίνες λειτουργούν και ως πρεβιοτικά.

Αυτό σημαίνει ότι χρησιμεύει ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, ενθαρρύνοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας.

Ακριβώς επειδή τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν και στην προώθηση ενός ισορροπημένου, υγιούς μικροβιώματος, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει διαδικασίες σε πολλά από τα συστήματα του σώματος.

Πηγή: vita.gr