Επιταγές voucher έως και στα σούπερ μάρκετ βλέπουν να κυκλοφορούν στην αγορά οι επαγγελματίες των βιβλιοχαρτοπωλείων, τονίζοντας ότι για ακόμα μία φορά αυτό που συμβαίνει κατά την διάρκεια της έναρξης της σχολικής περιόδου είναι απαράδεκτο.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν το κράτος και οι μηχανισμοί του τους άφησαν για ακόμα μία φορά απροστάτευτους μπροστά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που αναγκάζονται να υποστούν από μεγάλες αλυσίδες που ασχολούνται με τα σχολικά είδη μόνο μια περίοδο τον χρόνο, κοιτάζοντας απλά να εκμεταλλευτούν τη ζήτηση που υπάρχει από γονείς και μαθητές όταν ανοίγουν τα σχολεία.

«Αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που βιώνουμε από τις μεγάλες αλυσίδες» αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου τους Νίκος Καραπάνος. «Έχουμε καταγγελίες ότι αυτές οι επιταγές voucher που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για αγορές βιβλίων, μοιράζονται σε μεγάλα πολυκαταστήματα για την αγορά γραφικής και χαρτικής ύλης».

Πέρα από αυτό εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι βλέπει κανείς ακόμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ σχολικές τσάντες. «Το είδος όπως και πολλά άλλα είδη του κλάδου μας, σε κάθε σχολική περίοδο ευτελίζονται από τέτοια φαινόμενα. Οι σχολικές τσάντες πωλούνται σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ όχι μόνο φέτος, αλλά και από τα προηγούμενα χρόνια».


Τα είδη που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση

Πάντως, η κίνηση στα βιβλιοχαρτοπωλεία αναμένεται να κορυφωθεί αυτή την εβδομάδα.

Τη ζήτηση αυτή την περίοδο την έχουν κυρίως τα είδη γραφικής ύλης, τα χαρτικά και τα είδη αρχειοθέτησης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες κίνηση είχαν οι σχολικές τσάντες και οι κασετίνες.

Αξίζει να αναφέρουμε, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, ότι λόγω της μείωσης του χαρτιού υπάρχει μια σημαντική πτώση σε όλα τα είδη των βιβλιοχαρτοπωλείων, κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι.