Είναι Σεπτέμβρης και εκτός από τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, ο μήνας αυτός είναι ίσως πιο ξεχωριστός από όλους για τους οινοπαραγωγούς και τους αμπελοκαλλιεργητές.

Είναι ο μήνας του τρύγου και του μούστου, μιας διαδικασίας που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και μας οδηγεί σε τελική ανάλυση στην μάνα γη, δίνοντας μας να καταλάβουμε γιατί το βασικό στοιχείο της αγροτικής παραδοσιακής ζωής ήταν πάνω από όλα η συλλογικότητα.

Η συλλογικότητα που στις μέρες μας, στην εποχή του διαδικτύου και της τεχνολογίας έχει δώσει για τα καλά την θέση της στην ατομικότητα. Δεκάδες ήταν οι Πατρινοί και φέτος που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του παραδοσιακού τρύγου.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που τους είχε γίνει και ανέβηκαν στην Καστροπολιτεία της Αchaia Clauss και στους αμπελώνες της για να πάρουν μέρος στην συγκομιδή του μαύρου σταφυλιού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ιστορικής μαυροδάφνης του διασημότερου κρασιού της περιοχής που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε αυτή την ξεχωριστή διαδικασία μπροστά από τον πύργο της ιστορικής οινοποιίας συγκεντρώνοντας δεκάδες καλαθούνες και κοφίνια με σταφύλι που θα χρησιμοποιηθεί για τον τρύγο.

Στη συνέχεια οι άνθρωποι της Achaia Clauss ως καλοί οικοδεσπότες είχαν φροντίσει για να προσφέρουν ένα πλούσιο κολατσιό στους εθελοντές που τους βοήθησαν σε αυτή την διαδικασία. Το ραντεβού έτσι ανανεώθηκε για του χρόνου.

(Oι φωτογραφίες είναι του Οδυσσέα Ξεριζωτή).