Κι ενώ τα παράπονα δεκάδων γονέων που έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο και στις τάξεις του δημοτικού με μαθησιακές δυσκολίες, κυριαρχούν σε αυτές τις πρώτες ημέρες που άνοιξαν τα σχολεία, ήρθε και η δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Δόμνας Μιχαηλίδου για να δέσει το «γλυκό».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός προσπαθώντας να δικαιολογήσει προφανώς τα τεράστια κενά που υπάρχουν στον τομέα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, δεν είναι καλό για ένα παιδάκι να έχει από πάνω του έναν δάσκαλο, αλλά ο δάσκαλος αυτός να έχει υπό την εποπτεία του περισσότερα παιδιά.  

«Το παιδί με την αναπηρία χρειάζεται κάποιον να το βοηθάει εκπαιδευτικά, δε χρειάζεται κάποιον να γίνει η σκιά του για να το πω απλά...» τόνισε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων για το θέμα της παράλληλης στήριξης και τα κενά που υπάρχουν.

Η δήλωση ξεσήκωσε τους γονείς και παραξένεψε τους εκπαιδευτικούς. Όπως υποστηρίζουν γονείς το να έχει ένα παιδί παράλληλη στήριξη καταρχάς δεν σημαίνει αυτόματα κάποια μορφή αναπηρίας. Μπορεί να έχει διάφορες μαθησιακές δυσκολίες που το αφήνουν πίσω στην εκπαιδευτική αγωγή σε σχέση με τα άλλα παιδιά και χρειάζεται βοήθεια. 

Σε ότι έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς, αυτό που τονίζουν σχολιάζοντας τη δήλωση της υφυπουργού είναι ότι είναι γνωστό πλέον σε όλους τους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το θέμα ότι η παράλληλη στήριξη είναι ταυτόσημη με το "ένα προς ένα". Ένας δάσκαλος για ένα παιδί. Διαφορετικά χάνει το νόημα της η όλη αυτή υπηρεσία.

Προβληματισμός σε όλους

Αυτή τη στιγμή που τα κενά σε παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης και ΖΕΠ ξεπερνούν τα 140 μόνο στην Αχαΐα κυριαρχεί το φαινόμενο ενός εκπαιδευτικού παράλληλης για πολλά παιδιά, σε διαφορετικά τμήματα και ενίοτε, σε διαφορετικά σχολεία, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους δασκάλους, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ελπίζουν ότι στο δεύτερο κύμα προσλήψεων τα κενά αυτά θα μειωθούν, όμως σίγουρα δηλώσεις σαν και αυτές από πρόσωπο που έχει μια τόσο καίρια θέση στο υπουργείο προβληματίζουν. «Άγνοια, ασχετοσύνη, ή επικινδυνότητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά…