Κι μιας και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία, με την ομάδα των τριών μελετητικών γραφείων που μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε από τον δήμο, να καταθέτει την τελική μελέτη-πρόταση μέσα στους επόμενους μήνες, ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με το κτίριο των υπηρεσιών λιμένα.
Ως γνωστόν το κτίριο είναι ετοιμόρροπο από τον σεισμό του 2008, έχει κριθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, ενώ τα τελευταία χρόνια εκτός από ότι αποτελεί μια εστία μόλυνσης για τη δημόσια υγεία, με τους χώρους του να μην πλησιάζονται από την βρώμα και τη δυσοσμία, έχει λεηλατηθεί από τους κυνηγούς μετάλλου και σιδήρου που τον βρήκαν "ξέφραγο" και έκαναν ότι ήθελαν.
Το κτίριο, σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής, δεν έχει περάσει ακόμα στα χέρια του δήμου για να μπορέσει να κάνει κάτι και να καθαρίσει τους χώρους του, παρόλο που ο χώρος που ανήκει είναι εντός της οριστικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου.
Από τη στιγμή που θα προχωρήσει η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση, έτσι όπως έχει εισηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο σε σχετική του απόφαση. Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η εισήγηση της μελετητικής ομάδας που έχει αναλάβει την ανάπλαση.
Όμως εφόσον θα χρειαστεί να γίνουν τουλάχιστον δυο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για το κτίριο "φάντασμα" που δεσπόζει στην κεντρική παραλιακή ζώνη της Πάτρας, ένας για την κατεδάφιση του και ένας για το τοπόσημο που θα εγκατασταθεί στην θέση του, θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
Κι κυρίως να βρεθούν οι τρόποι χρηματοδότησης πρώτα για την κατεδάφιση του κτιρίου και ύστερα για την εγκατάσταση του τοποσήμου. Μέχρι ώρας, πέρα από την θεωρία και τις αποφάσεις που έχουν παρθεί, στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας.