Την τελευταία στιγμή φαίνεται πως «κλείδωσε» και επίσημα η συμμετοχή της Ελλάδας στον 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, που θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί στις 7, 9 και 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας.

Αν και η διορία που έχει θέσει η EBU στις ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να δηλώσουν την παρουσία τους στον θεσμό εκπνέει άμεσα, η Ελλάδα έγινε πλέον και επίσημα η 32η συμμετέχουσα, με την ΕΡΤ να βάζει για τα καλά μπροστά τις διαδικασίες για την ανάδειξη του επόμενου καλλιτέχνη-εκπροσώπου μας.

Με τον τρόπο αυτό η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση έβαλε τέλος στις φήμες και την ανησυχία πολλών Eurofan που έκαναν λόγο ακόμη και για ενδεχόμενη αποχή της χώρας από τη διοργάνωση στο Μάλμε, μετά και τον αποκλεισμό της περσινής μας συμμετοχής με τον Victor Vernicos αλλά και το παρασκήνιο που προέκυψε.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία, οι 32 χώρες που θα δούμε να διεκδικούν την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό και κατά συνέπεια τη νίκη στη Eurovision του 2024, είναι οι:

Ελλάδα, Αλβανία, Αυστρία, Αζερμπαιτζάν, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μολδαβία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανδόρρα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Ρωσία και Λευκορωσία είναι ήδη γνωστό πως θα απουσιάζουν.

Την ίδια ώρα ερωτηματικό παραμένει γύρω από τη συμμετοχή χωρών όπως η Ρουμανία, ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της οποίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσωρινής απόσυρσης από τη Eurovision λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ Τσεχία, Αρμενία, Πολωνία και Γεωργία, που συμμετείχαν κανονικά πέρσι, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την παρουσία τους στο Μάλμε.

Τέλος, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία και Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη την ενδεχόμενη επιστροφή τους στη Eurovision, ενώ νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται και για την περίπτωση της Αυστραλίας, της οποίας η απευθείας πρόσκληση για συμμετοχή στον διαγωνισμό έληξε φέτος.

Σε κάθε περίπτωση ο τελικός αριθμός των χωρών που πρόκειται να πάρουν μέρος στον 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision αναμένεται να κινηθεί γύρω στον αντίστοιχο περσινό, δηλαδή τις 37.