Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μία σειρά από οφέλη για τον οργανισμό. Είναι όμως ασφαλής η κατανάλωσή τους και την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Τα μανιτάρια επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, όχι όμως όλα τα είδη. Πιο συγκεκριμένα, τα μανιτάρια που μπορείτε να καταναλώνετε είναι: Τα λευκά καλλιεργούμενα, τους πλευρώτους, τα πορτσίνι, τα πορτομπέλο, τις τρόφες, τις κανθαρέλες και τα σιτάκε. Μάλιστα, τα είδη αυτά σύμφωνα με έρευνες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Επίσης, άλλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.160 έγκυες έδειξε ότι η κατανάλωση λευκών μανιταριών μείωσε την αρτηριακή πίεση και τις πιθανότητες να εμφανίσει η έγκυος διαβήτη κύησης και προεκλαμψία.

Η διατροφική αξία των μανιταριών

Τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες, μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.

Μισό φλιτζάνι μανιτάρια, δηλαδή περίπου 85 γραμμάρια περιέχουν:

Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 2,9 γραμμάρια
Λιπαρά: 0,4 γραμμάρια
Νιασίνη: 21% της ημερήσια συνιστώμενης ποσότητας
Επίσης τα μανιτάρια είναι καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη ήδη από την περίοδο της σύλληψης και για την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για ώρα.

Ποια μανιτάρια να αποφύγετε την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Δύο είναι τα είδη μανιταριών που είναι απαγορευτικά την περίοδο της εγκυμοσύνης: τα ακατέργαστα και τα άγρια μανιτάρια.

Γενικά, είναι σημαντικό επίσης, να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές όταν μαγειρεύετε τα μανιτάρια. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά για να φύγουν χώματα και τυχόν άλλες ακαθαρσίες. Στη συνέχεια, όταν τα μαγειρεύετε, θα πρέπει να τα μαγειρέψετε καλά, ώστε να έχουν εξουδετερωθεί τυχόν βακτήρια και μικρόβια.