Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνω των 60 που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα καθιστοί μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 50.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που φορούσαν επιταχυνσιόμετρα στον καρπό τους, προκειμένου οι ειδικοί να παρακολουθούν την κίνησή τους σε 24ωρη βάση επί μία εβδομάδα.

Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από άνοια.

Με τη χρήση αλγόριθμου για την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές ταξινόμησαν τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων με βάση τις διαφορετικές εντάσεις σωματικής δραστηριότητας.

Μετά από μία μέση περίοδο παρακολούθησης έξι ετών και τη χρήση νοσοκομειακών αρχείων και δεδομένων μητρώων θανάτων, διαπιστώθηκε ότι 414 συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν εμφανίσει άνοια.

Αφού προσάρμοσαν τα δεδομένα σε παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η φυλή/εθνικότητα, οι χρόνιες παθήσεις, η κληρονομικότητα, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η ψυχική υγεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθιστική συμπεριφορά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει να αυξάνεται γρήγορα μετά από 10 ώρες καθιστικής ζωής καθημερινά, ανεξάρτητα από το άθροισμα του χρόνου καθιστικής ζωής», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gene Alexander από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι ο συνολικός χρόνος καθιστικής ζωής, κατευθύνει τη σχέση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και του κινδύνου άνοιας. Ωστόσο, σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα καθιστικής συμπεριφοράς, έως περίπου 10 ώρες, δεν συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.