Στη σύλληψη ενός οδηγού σχολικού λεωφορείου και μιας συνοδού που φέρεται να ξέχασαν να αποβιβάσουν από το όχημα ένα εννιάχρονο ΑμεΑ, με αποτέλεσμα το παιδί να μείνει μόνο του για αρκετή ώρα, προχώρησε η ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από καταγγελία που υπέβαλε η οικογένεια του ανηλίκου.

Σύμφωνα με την καταγγελία που υπέβαλαν οι γονείς το βράδυ της Τρίτης, το παιδί επιβιβάστηκε στο λεωφορείο από το σπίτι του στη Σταυρούπολη με προορισμό ένα ΚΔΑΠ του Ωραιοκάστρου, που παρακολουθεί απογευματινό πρόγραμμα. Όταν το λεωφορείο όμως έφτασε στο ΚΔΑΠ και κατέβηκαν τα υπόλοιπα παιδιά, ο εννιάχρονος έμεινε μέσα χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν.

Σύμφωνα με τους γονείς, ο ανήλικος έγινε αντιληπτός από τον οδηγό της επόμενης βάρδιας, που διαπίστωσε ότι το παιδί κοιμόταν στα τελευταία καθίσματα του λεωφορείου.

Ασαφές για πόση ώρα το παιδί ξεχάστηκε στο λεωφορείο

Ο 42χρονος οδηγός και η 23χρονη σύνοδος συνελήφθησαν και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σωματική βλάβη από αμέλεια. Στη συνέχεια παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε λόγω απουσίας μαρτύρων.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο που εκπροσωπεί την οικογένεια του ανηλίκου, Στέλλα Ζησιάδου, το ΚΔΑΠ ειδοποίησε τη μητέρα για το περιστατικό που συνέβη, αλλά δεν έγινε σαφές πόση ώρα ξεχάστηκε στο λεωφορείο το παιδί, ενώ η αστυνομία θα ερευνήσει αν έμεινε για τέσσερις ώρες - όπως καταγγέλθηκε αρχικά και γράφτηκε στα ΜΜΕ, ή για λιγότερη ώρα. Το παιδί είναι σε καλή σωματική κατάσταση, αλλά τρομαγμένο και διερευνάται τι συνέπειες ψυχολογικές είχε το γεγονός αυτό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα παιδί αυτιστικό που δεν έχει δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.

Τι απαντά το ΚΔΑΠ

Τη δική του απάντηση στην καταγγελία των γονέων έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το ΚΔΑΠ στην περιοχή του Ωραιόκαστρου, οι υπεύθυνοι του οποίου ήταν εκείνοι που ενημέρωσαν τους γονείς σχετικά με το περιστατικό και εξ αρχής παραδέχθηκαν τις ευθύνες τους για το περιστατικό.

Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος - συνιδιοκτήτης του κέντρου, Βαγγέλης Οικονόμου, «είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός εχθές, κατά την προσέλευση των παιδιών στην δεύτερη βάρδια. Ένα παιδάκι έμεινε μέσα στο λεωφορείο για περίπου μισή ώρα. Το παιδάκι κοιμόταν μέσα στο λεωφορείο, ο οδηγός μπήκε μέσα στο όχημα, είδε το παιδί, το ξύπνησε, το έβγαλε έξω και συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε πάλι στο λεωφορείο και επέστρεψε σπίτι».

Σύμφωνα με τον κύριο Οικονόμου, μετά τη λήξη της βάρδιας το Κέντρο ενημέρωσε τους γονείς του παιδιού για το περιστατικό, ενώ είχαν ήδη κινηθεί η διαδικασίες προκειμένου οι υπεύθυνοι του ΚΔΑΠ να καταλάβουν ακριβώς πως συνέβη το περιστατικό. Παράλληλα, το παιδί εξετάστηκε από την ψυχολόγο του Κέντρου και ήταν σε καλή κατάσταση.

«Οι υπεύθυνοι θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν»

«Θέλουμε ειλικρινά από την πλευρά μας, και το ΚΔΑΠ και το προσωπικό, να μεταφέρουμε την μεγάλη μας λύπη για το γεγονός το οποίο έγινε. Το ΚΔΑΠ είναι μια δομή που λειτουργεί επτά χρόνια με περίπου 100 παιδιά και γίνεται τεράστιος αγώνας να είναι υποδειγματική αυτή η δομή. Το γεγονός μας θλίβει υπερβολικά, είναι κάτι το οποίο δεν έπρεπε να γίνει και οι υπεύθυνοι που υπάρχουν θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν», τόνισε.

Εξηγώντας πως έγινε το περιστατικό και διαψεύδοντας ότι το παιδί έμεινε για τέσσερις ολόκληρες ώρες μόνο του στο λεωφορείο, όπως αρχικά μεταδόθηκε και κατήγγειλαν οι γονείς, ο κύριος Οικονόμου εξήγησε ότι το σχολικό λεωφορείο έφτασε περίπου στις 17.30 στον χώρο του ΚΔΑΠ και περίπου στις 18.00 μπήκε ο επόμενος οδηγός για να ετοιμάσει το λεωφορείο για το επόμενο δρομολόγιο και εντόπισε τον ανήλικο.

Ο οδηγός εντόπισε το παιδί στο λεωφορείο να κοιμάται

«Το παιδάκι κοιμόταν πίσω στο λεωφορείο και ο οδηγός τον εντόπισε όταν έκανε τον έλεγχο, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει κάνει και ο πρώτος οδηγός και η συνοδός. Άμεσα κάλεσε μέσα στο ΚΔΑΠ για να έρθει συνοδός. Το παιδάκι ξύπνησε, ήπιε νεράκι, έφαγε τα μπισκοτάκια του και στον προαύλιο χώρο κάναμε τις βόλτες μας και συμμετείχε κανονικά στις δραστηριότητες. Δόξα τω Θεώ το παιδί ήταν και είναι μια χαρά, κάτι το οποίο διαβεβαιώθηκε από όλους. Οι γονείς το παρέλαβαν κανονικά το παιδί και δεν ήξεραν ότι έχει γίνει κάτι, εμείς οι ίδιοι τους ενημερώσαμε για αυτό το οποίο έγινε», σημείωσε ο υπεύθυνος του ΚΔΑΠ.

«Πραγματικά λυπούμαστε για αυτό το οποίο έγινε. Είναι πάρα πολύ άσχημο και δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην δομή μας, καθώς προσέχουμε ακόμα και τις λεπτομέρειες και προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια», υπογράμμισε ο κύριος Οικονόμου.

πηγή protothema.gr