Γνωρίζατε ότι η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου έναν στους 20 ενήλικες παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ);
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν επτά βασικές συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο, αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Mental Health.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανέλυσε διάφορους παράγοντες, όπως οι συνήθειες του τρόπου ζωής, η γενετική, η δομή του εγκεφάλου, καθώς και το ανοσοποιητικό και το μεταβολικό σύστημα, για να αποκαλύψει τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν τον τρόπο ζωής με την κατάθλιψη.
«Παρόλο που το DNA μας – το γενετικό «φύλλο» που μας μοίρασε η ζωή – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, δείξαμε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι ενδεχομένως πιο σημαντικός», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικός για τη σωματική μας υγεία, αλλά είναι εξίσου σημαντικός και για την ψυχική μας υγεία», προσθέτουν.
Οι 7 συνήθειες που μας προστατεύουν από την κατάθλιψη
Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι η πιο αποτελεσματική τακτική κατά της κατάθλιψης είναι ο καλός νυχτερινός ύπνος, ο οποίος μειώνει τον κίνδυνο κατά 22%.
Προηγούμενη μελέτη από ερευνητές από το τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, επιβεβαιώνει ότι το χρόνιο στρες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για μια σειρά από διαταραχές ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του παθολογικού άγχους.
Αλλά ο ύπνος καλής ποιότητας και στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η ικανότητα να βλέπετε την θετική πλευρά ακόμα και μια δυσάρεστης κατάστασης, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας όταν αντιμετωπίζετε αρνητικές ή αγχωτικές εμπειρίες.
Άλλες συνήθειες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης είναι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (11%), η θρεπτική διατροφή (6%), η τακτική σωματική δραστηριότητα (14%), η αποχή από το κάπνισμα (20%), η χαμηλή έως μέτρια καθιστική ζωή (13%) και η κοινωνικοποίηση.
Μάλιστα, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μείωσαν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 18% και αποδείχθηκαν οι πιο προστατευτικές έναντι των επαναλαμβανόμενων καταθλιπτικών διαταραχών.
Πηγή:vita.gr