Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 σε μία ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιραπραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ευαισθητοποίησης, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού «Δημήτρης και Βέρα Σφήκα», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. -5 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους- στο Αίθριο της Κλινικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

Η εκδήλωση ζεστή, λιτή, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που απαιτούν οι περιστάσεις, πραγματοποιήθηκε με σκοπό την κοινωνική ευαισθητοποίηση την υποστήριξη και διασύνδεση των νοσηλευόμενων ασθενών με τους ασθενείς που έχουν ήδη ενταχθεί στην κοινωνία και να τιμηθεί ο δωρητής της κλινικής κ Δημήτρης Σφήκας και η σύζυγος του Βέρα και ο απελθών Διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Ορθοπεδικής και τραυματολογίας κ. Μίνωας Τυλλιανάκης.

Η βραδιά ξεκίνησε με λίγα λόγια από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πρόληψης της Διεθνούς Εταιρείας Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού (ISCOS), Επίκουρου Καθηγητή ΦΙΑΠ Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Ιωάννη Διονυσιώτη, για το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας ευαισθητοποίησης που ήταν «Πρόσβαση σε υπηρεσίες Κ.Ν.Μ. και Ζωή λιγότερο πολύπλοκη». Τα άτομα με ΚΝΜ χρειάζονται πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ειδικευμένου προσωπικού που είναι σε θέση να παρέχει κατάλληλες υπηρεσίες περίθαλψη και αποκατάσταση. Αυτό το ρόλο έχει η Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Ν.Π. η μοναδική Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησε η Τιμητική απονομή πλακέτας στο ζεύγος “Δ. & Β. Σφήκα” που έγινε από το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου κ Νικόλαο Καραχάλιο ενώ την απονομή της Τιμητικής πλακέτας στον απελθόντα διευθυντή της κλινικής κ. Μίνωα Τυλλιανάκη έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ιουλία Συροκώστα - Σταθοπούλου και η συντονίστρια του παραρτήματος ‘Καλλιπάτειρα Πάτρας’ κα. Μαρία Μανουσάκη-Μαλλιώρη η οποία έχει δείξει έμπρακτα και επανειλημμένα την στήριξή της στην Κλινική και στο Σύλλογο Φίλων τόσο πρόσφατα με το ‘Αχαιών Αγάπης Γεύμα’ όπου βραβεύτηκε η κλινική για το έργο της, όσο και με τη θεατρική παράσταση αλληλεγγύης ‘Μου-Μου’ της οποίας τα έσοδα πήγανε απευθείας στο Σύλλογο Φίλων. Προσέφερε στον κ Μ. Τυλλιανάκη ένα συμβολικό δώρο.

Ακολούθησε χαιρετισμός από το νέο διευθυντή της κλινικής αναπληρωτή καθηγητή ουρολογίας κ. Κωνσταντίνο Γιαννίτσα.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία της Προέδρου του Συλλόγου κ. Ιουλίας Συροκώστα - Σταθοπούλου. Η πρόεδρος τόνισε την τεράστια προσφορά του ευπατρίδη κ Δημήτρη Σφήκα που μαζί με τη σύζυγο του, Βέρα ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου το έργο της δημιουργίας της Κλινικής Αποκατάστασης η οποία ιδρύθηκε επίσημα στις 18/06/2011 Η δωρεά έχει γίνει στη μνήμη της μητέρας και της γιαγιάς του Δημήτρη Σφήκα «με την ευχή η κλινική να προσφέρει ανακούφιση στους συνανθρώπους μας και να πραγματοποιεί ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο Πατρών». Μία κλινική που έδωσε ζωή θάρρος και ανακούφιση σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία της περιοχής μας προσφέροντας πρότυπες υπηρεσίες Η κλινική εκτός από το νοσηλευτικό της έργο πραγματοποιεί ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο Η πρόεδρος τόνισε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεπικουρεί αλλά δεν δύναται να αντικαταστήσει το κράτος που πρέπει να αγκαλιάσει την κλινική καθώς σημαντικός ο ρόλος της στην ανακούφιση των ασθενών και των οικογενειών τους που αποφεύγουν μία τεράστια οικονομική αιμορραγία αλλά και του Εθνικού συστήματος υγείας σε ιδιωτικά κέντρο και με αμφίβολα αποτελέσματα παρά τα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει από τα εγκαίνια της κλινικής και ακόμα η πλήρης ανάπτυξη της κλινικής και η ολοήμερη λειτουργία της δεν είναι εφικτή .

Κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα.

Ο Σύλλογος Φίλων Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού της Κλινικής Αποκατάστασης του ΠΓΝΠ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στο Περιφερειακό σταθμό της ΕΡΤ Πάτρας, για τη φωνή που του δίνει στην εκπομπή Έχω ένα όνειρο που ακούγεται κάθε Τρίτη 11 με 12 στις συχνότητες 92,5 93,9 και στο διαδίκτυο Webradio.ert.echo με τη δημοσιογράφο κοινωνιολόγο κυρία Ρούλα Κωστακοπούλου και την πρόεδρο του συλλόγου Ιουλία Συροκώστα-Σταθοπούλου.

Η εκπομπή που σκοπό έχει να επισημάνει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ΑμεΑ και να ευαισθητοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας σε θέματα σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας, πιστεύοντας ότι ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στην ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία θα αρχίσει πάλι να ακούγεται από την Τρίτη 12 Οκτωβρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες συμμετέχει η πρόεδρος

Στην ομιλία της η πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες της προόδου της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνικών μέσων και του πολυάριθμου εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού είναι ρεαλιστικά εφικτό το αίτημα να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην πλήρη κοινωνική δραστηριότητα, στην εργασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να είναι απόλυτα εφικτή. Ένας κόσμος φιλόξενος στους ανθρώπους με παραπληγία ή τετραπληγία, είναι επίσης φιλόξενος για κάθε πολίτη και μπορεί να ανταποκριθεί στην ανάγκη οποιασδήποτε αναπηρίας.

Τέλος η πρόεδρος ευχαρίστησε την κυρία Μαρία Ζαφειροπούλου από τη ΜΚΟgo2 together, μέλος του συλλόγου από το 2017, για την προσφορά πιστοποιημένων βοηθημάτων για άτομα με αναπηρία μέσω εθελοντών και όλους τους εθελοντές που έχουν βοηθήσει με ό,ποιο τρόπο μπορούν το σύλλογο αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ Ιωάννης Καρβέλης τη σημασία να βοηθήσουμε με οποίο τρόπο είναι εφικτός, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες των Νοσηλευόμενων ασθενών

Ο ΑντιπεριφερειάρχηςΠΔΕκ. Χαράλαμπος Μπονάνος απέδωσε χαιρετισμό. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για άλλη μια φορά υπήρξε αρωγός στις προσπάθειες μας για ένα κόσμο που δεν θα είμαστε όλοι ίδιοι αλλά θα μπορούμε να είμαστε ίσοι.

Ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης απέστειλε χαιρετισμό αναφερόμενος στους δωρητές: «Η Πάτρα σας ευγνωμονεί για το τεράστιο έργο που δωρίσατε στην πόλη και στο σύστημα υγείας και είναι ηθική υποχρέωση όλων να προσπαθήσουμε για την πλήρη ανάπτυξη της κλινικής και να σταθούμε αρωγοί στους λειτουργούς της» ενώ τόνισε πως θα είναι μεγάλη απώλεια τόσο για την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και για το νοσοκομείο η συνταξιοδότηση του απελθόντος διευθυντή.

Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας κα. Βίβιαν Σαμούρη.

Τη διοίκηση του ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ εκπροσώπησε και απεύθυναν χαιρετισμό τόσο ο διοικητής κ. Δημήτριος Μπάκος όσο και ο υποδιοικητής κ. Ανδρέας Μαζαράκης.

Παραβρέθηκαν:

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Ι. Μπούρας
Ο Κοσμήτορας της σχολής επιστήμων υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Τάσος Αθανασόπουλος
Ο Διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής στο ΠΓΝΠατρών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Γκλίατης.
Η καθηγήτρια Φυσικοθεραπείας κ. Ευδοκία Μπίλλη.
Η καθηγήτρια Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ελένη Γελαστοπούλου

Εκπρόσωποι φορέων:

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δ.Ε. &Ν.Ι.Ν. (ΠΟΜΑμεΑ) κ. Αντώνης Χαροκόπος,
Η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Πάτρας κα. Μάχη Σαλαμαλίκη,
Η πρόεδρος του συλλόγου ‘Αγκαλιάζω’ κα. Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη
Η πρόεδρος του σωματείου της «Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας – ΕΕΑΣΚΠ» κα. Μαργαρίτα Καραγιώργου.
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κα. Άννα Μαστοράκου.
Ο επικεφαλής του «Σπιράλ» κ. Πέτρος Ψωμάς.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τη δημοσιογράφοκα. Μαρίνα Ριζογιάννη, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας “Πελοπόννησος”.
Υπεύθυνος ήχου ο κ. Δημήτρης Κανελλόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού σωματείου ΑμεΑ “Ήφαιστος”.
Το Catering διατέθηκε από τον πολυχώρο ‘ROYAL’.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συνδιοργανωτές:

Α.Σ. ‘Ήφαιστος’, Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών, Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών ‘Καλλιπάτειρα’,Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ‘ΕΕΑΣΚΠ’.

Ο Σύλλογος Φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού «Δημήτρης και Βέρα Σφήκα» (Σ.Φι.Κ.Α) ευχαριστεί την κυρία ΆννηΟνουφρίου και τον κύριο Χρήστο Τσαντούλη για την πρόθεση τους να προσφέρουν μια όμορφη μουσική βραδιά η οποία όμως κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί ενόψει των τελευταίων γεγονότων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκε ένα χρηματικό ποσό για την ενίσχυση των ανήλικων τέκνων της θανούσης νοσηλεύτριας των ΤΕΠ (Ν. Α.) της οποίας ο ξαφνικός χαμός μετά από ένα δύσκολο αγώνα μας γέμισε θλίψη. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση χρημάτων τις επόμενες πέντε ημέρες στο λογαριασμό ταμιευτηρίου του Σωματείου μας (Τράπεζα Πειραιώς, ibanGR67 0171 3190 0063 0191 0600 861) με την υποσημείωση ‘για τη Νικολίτσα’.