Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο χυμός παντζαριού είναι το αγαπημένο ποτό πολλών αθλητών, καθώς βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και την απόδοσή τους στις προπονήσεις. Και το επιβεβαιώνει η επιστήμη.
Πώς γίνεται αυτό; Το σώμα μας μετατρέπει τα νιτρικά άλατα του παντζαριού σε μονοξείδιο του αζώτου.
Το μονοξείδιο του αζώτου παράγεται στα μέρη των μυών που χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο.
Το μονοξείδιο του αζώτου λειτουργεί επίσης ως μόριο σηματοδότησης που επικοινωνεί με τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.
Αυτή η επικοινωνία εξασφαλίζει περισσότερη ροή αίματος στον μυ και επαρκή πρόσληψη οξυγόνου στον εσωτερικό του μυ.
Στην ουσία, ο χυμός από παντζάρι μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να ενισχύσει τη σύσπαση των μυών.
Τι άλλα οφέλη έχουν τα παντζάρια
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε βεταΐνη, συστατικό που καθαρίζει το αίμα και μειώνει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης (είδος αμινοξέος που σε υψηλά επίπεδα βλάπτει το αγγειακό σύστημα).
Είναι, επίσης, καλή πηγή καλίου (μια διατροφή υψηλή σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης), φυλλικού οξέος (απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος), βιταμίνης C (απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή υγεία του δέρματος).
Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες (είναι πιο δύσπεπτες από τις διαλυτές).
Δοκιμάστε αυτό το smoothie με παντζάρι
Για δύο δόσεις θα χρειαστείτε 120 γρ. παντζάρια,, 100 γρ. κεράσια, 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 1 κουταλιά ξίδι, 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι και 1 κουταλάκι σπόρους chia.
Αρχικά, καθαρίζετε τα παντζάρια και τα βράζετε. Τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα κόβετε σε κομμάτια.
Στη συνέχεια, πλένετε καλά τα κεράσια, αφαιρείτε τα κουκούτσια τους με το ειδικό εργαλείο κουζίνας.
Έπειτα, βάζετε στο μπλέντερ τα παντζάρια, τα κεράσια, τους σπόρους chia, το ξίδι και το πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο πολτό.
Τέλος, βάζετε το smoothie στο ψυγείο να παγώσει καλά και το σερβίρετε.
Πηγή: vita.gr