Στις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Στρασβούργο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει βοήθεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ, για τις καταστροφές.

Παράλληλα, τόνισε πως η βοήθεια από την ΕΕ θα δοθεί άμεσα στην Ελλάδα χωρίς καθυστερήσεις. «Θα είμαστε άμεσοι και θα κινητοποιηθούμε γρήγορα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά του για άμεση παροχή βοήθειας στη χώρα μας και τόνισε: «Ξέρω ότι μπορώ να στηρίζομαι στην προσωπική σας στήριξη και στη στήριξη της ΕΕ».

Η πρόεδρος της Κομισιόν ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία. «Έχουμε εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα. Πραγματικά δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Η χώρα σας περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι εικόνες είναι πολύ λυπηρές. Θέλω να ξέρετε ότι η Ευρώπη στέκεται δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια δεσμεύθηκε ότι η Ε.Ε. θα κινητοποιήσει όλους τους πόρους που μπορεί ώστε να βοηθήσει τη χώρα μας και συγκεκριμένα:

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια από την προηγούμενη περίοδο και από τα ταμεία Συνοχής της Ε.Ε.
Κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης
Κεφάλαια από τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία για την κοινή αγροτική πολιτική

Το σύνολο αυτών των κεφαλαίων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, θα φτάσει έως και τα 2,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε ότι θα θέσει στο υψηλότερο επίπεδο το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας και με κάποιους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα μπορούν να διατεθούν το 2024 επιπλέον 400 εκατ. ευρώ.
Δημιουργία task force για τη Θεσσαλία

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιας task force για τη Θεσσαλία, η οποία θα συγκροτηθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες προκειμένου να βοηθήσει να φτάσει η ευρωπαϊκή βοήθεια στους πληγέντες.

«Θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές και θα δημιουργήσουμε μια task force που θα συγκροτηθεί σε δύο ημέρες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα σας όχι μόνο σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, αλλά και για να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως η task force έχει στόχο να άρει τα εμπόδια της γραφειοκρατίας προκειμένου η οικονομική βοήθεια να φτάσει άμεσα στη Θεσσαλία. «Δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια κατάσταση με τόσο μεγάλη καταστροφή στην αγροτική παραγωγή και στις υποδομές. Είναι προτεραιότητά μας αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους. Πραγματικά στηριζόμαστε στην Ευρώπη για να το καταφέρουμε αυτό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με την πρόεδρο της Κομισιόν.