Το Γαλλικό Ινστιτούτο, έχοντας ιδρυθεί στο κατώφλι του 20ου αιώνα και συνεχίζοντας την λειτουργία του την τρίτη πια δεκαετία του 21ου αιώνα, αποτελεί έναν υπεραιωνόβιο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό θεσμό του Γαλλικού κράτους στην Ελληνική επικράτεια,εφόσον υπάγεται στο Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και τα κτίριά του, ανήκουν στο Γαλλικό κράτος.

Η ιστορία του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας, ενώ συμβάλει στην διεύρυνση του μορφωτικού ορίζοντα των νέων μας, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν διπλώματα παγκόσμιας εμβέλειας που αναγνωρίζονται σε 174 γαλλόφωνες χώρες και παρέχοντάς τους υποτροφίες μέσω της Πρεσβείας μας.Πρώτο κέντρο γαλλικής εκπαίδευσης και πολιτισμού, η «Γαλλική Ακαδημία», φιλοξένησετις προσδοκίες των Ελλήνων λάτρεων της γαλλικής γλώσσας και καλλιέργησε τις γαλλοελληνικές ανταλλαγές, κάτι που συνεχίζεται έντονα και στις ημέρες μας.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Πάτρα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Πάτρας, άνοιξε τις πύλες του το 1947 ως παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και εστιάζει τις δράσεις του στην  διάδοση της γαλλικής γλώσσας αφενός, και στην διάδοση του γαλλικού πολιτισμού αφετέρου.

Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, συνοδεύει τους μαθητές του με πάθος στο ταξίδι εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, παρέχοντας ποιοτική  εκπαίδευση για όλες τις ηλικίες.Απευθυνόμαστε σε μικρούς και μεγάλους.Μέλημά μας επίσης, η συνεχής επιμόρφωση των καθηγητών δημοσίου και ιδιωτικού φορέα,  παρουσιάσεις σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια απευθυνόμενεςσε μαθητές λυκείου και  φοιτητές  καθώς επίσης και ο εμπλουτισμός γνώσεων των μαθητών δημοσίων σχολείων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται στον χώρο του γαλλικού ινστιτούτου κατά τις πρωινές ώρες.

Εκδηλώσεις και συνεργασίες

Στον προγραμματισμό εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου, περίοπτη θέση κατέχουν οι περιοδικές εκθέσεις, ο γαλλικός κινηματογράφος, η λογοτεχνία, οιμουσικές βραδιές, οι διαλέξεις, η ποίηση, και η επιστημονική σκέψη μέσω της στενής συνεργασία μας με το μουσείο επιστημών και τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα θέματα αυτά αναπτύσσονται μέσα από συνεργασίες και πολιτιστικές δραστηριότητες ομόλογων φορέων και των δυο χωρών όπως, το Υπουργείο παιδείας και θρησκευμάτων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ωδεία, μουσεία, καλλιτέχνες κ.α. Με τον τρόπο αυτόν, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεχίζει να συμβάλλει στο διάλογο μεταξύ προσωπικοτήτων και δημιουργών των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Γαλλίας προς όφελος όλων!

Νέοι σταθμοί

Παρά τον διαχρονικό χαρακτήρα της αποστολής του, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών, αφουγκράζεται τις εποχές, αλλάζει μορφές, αλλά η καρδιά του χτυπάει πάντα στον ρυθμό της ελληνογαλλικής συνεργασίας. Το νέο ραντεβού του με το κοινό είναι οι δράσεις για τον Ολυμπισμό, η καθιέρωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου με ταινίες που αφορούν ξεχωριστά σε ενήλικες καθώς και σε νεανικό κοινό, η διεξαγωγή  προγραμμάτωνERASMUS ανταλλαγής και εκπαίδευσης για μαθητές και φοιτητές και τέλος συνεργασία υψίστης σημασίας με υπηρεσία του Καραμανδανείου  καθώς και με τον Ελληνικό  Ερυθρό Σταυρό για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού μας.

"Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες : Γαλλία – Ελλάδα!", αναφέρει η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πατρών Γεωργία Πετροπούλου – Conan.