Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλία είχαν σχεδιαστεί με βάση την κακοκαιρία Ιανός η οποία ήταν πρωτοφανής για τα μέχρι τότε δεδομένα, σημείωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι η κακοκαιρία Daniel, ξεπέρασε σε ακρότητα τον Ιανό με αποτέλεσμα να μην αντέξουν οι υποδομές, προσθέτοντας ότι στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη 60 αντιπλημμυρικά έργα ύψους 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων κάποια έχουν παραδοθεί.
Βορίδης για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικές υποδομές

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, προτεραιότητα έχει η άμεση τακτοποίηση των πληγέντων, η αποζημίωση των αγροτών και στη συνέχει η αποκατάσταση των υποδομών.

Ο υπουργός ερωτηθείς για τις νέες αντιπλημμυρικές υποδομές που θα σχεδιαστούν πρέπει να γίνουν κατόπιν επιστημονικών συμπερασμάτων. «Θα κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται μια φορά τα 1.000 ή κάθε 20 χρόνια», είπε ενδεικτικά προσθέτοντας ότι πρέπει σε αυτό θα κληθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες.

Αναφορικά με το περιστατικό που αφορά τη διαρροή φωτογραφιών με πλημμυρισμένα ελικόπτερα, ο υπουργός Επικρατείας, επανέλαβε την ανακοίνωση του ΓΕΝ ότι πρόκειται για «ελικόπτερα που δεν είχαν πτητική ικανότητα, ενώ τα κατάλληλα είχαν μεταφερθεί εγκαίρως σε άλλο σημείο». Πάντως για τη διαρροή φωτογραφιών, ο κ. Βορίδης είπε ότι είναι ένα γεγονός «που ξεπερνά και τον ίδιο».