Η σχολική χρονιά ξεκινά με τον καθιερωμένο Αγιασμό.

Τα σχολεία έτσι υποδέχονται από το πρωί της Δευτέρας 11ης Σεπτεμβρίου τους μαθητές τους, ξεκινώντας από την επομένη τα μαθήματα και κάνοντας την αρχή σε μία σχολική χρονιά που όλοι ευελπιστούν ότι θα κυλήσει χωρίς προβλήματα.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία της Πάτρας, την παράσταση αναμένεται να κλέψουν για ακόμα μια χρονιά τα πρωτάκια που θα κάνουν την αρχή στην μαθητική τους πορεία, φεύγοντας για πρώτη φορά ίσως μακριά από τους γονείς τους και τα σπίτια τους.

Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή στα γυμνάσια και στα λύκεια εκεί τα πράγματα θα είναι σίγουρα πιο ισορροπημένα από πλευράς μαθητών που θα ανυπομονούν να μοιραστούν με τους συμμαθητές τους τις εμπειρίες για το πώς πέρασαν το καλοκαίρι.

Μαυρισμένα όλα τα παιδιά μικρά και μεγαλύτερα από τις διακοπές ξεκινούν μια σχολική χρονιά χωρίς να υπάρχουν για πρώτη φορά τόσα προβλήματα και κενά από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού.

Υπάρχει έμψυχο δυναμικό σε όλα τα μαθήματα ειδικοτήτων όπως στη μουσική, στα εικαστικά, στο θέατρο κτλ για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια. Όμως στο νέο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών είναι ανάγκη να υπάρξει ενίσχυση στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αφού εκεί υπάρχουν πολλά κενά. 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναμένεται να είναι και η παράδοση του σχολικού υλικού. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα καθίσουν στα θρανία στην Αχαΐα θα φτάσει τους 42.000 μαθητές, ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό ξεπερνάει συνολικά τους 5.500.