Το άνοιγμα της πρόσκλησης για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με 10 εκατομμύρια ευρώ οι μελέτες της ανάπλασης των έργων της παραλιακής ζώνης της Πάτρας και ένα μέρος των εργασιών που είναι να ξεκινήσουν, είναι η αρχή για το όραμα της ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου. 

Ένα όραμα που με το άνοιγμα της πρόσκλησης που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Χρήστου Κορδά, μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο και εφόσον δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο ξεκινούν οι εργασίες για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. 

Τα τρία αρχιτεκτονικά γραφεία που μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό που είχε κάνει η δημοτική αρχή έχουν έρθει σε μια αρχική συμφωνία για την τελική μελέτη. Το ύψος του κόστους της μελέτης θα φτάσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ και έτσι από τα 10 που ήδη έχουν εξασφαλιστεί θα μένουν άλλα 6 για τις πρώτες εργασίες της ανάπλασης. 

Το σημαντικό είναι ότι το έργο αυτό από τα σκαριά που ήταν πριν μπαίνει στην τελική ευθεία. Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης αφορά μια επικράτεια που ξεκινά από τον Διακονιάρη και φτάνει έως στον Μειλίχο, ενώ ο βασικός στόχος είναι η άμεση σύνδεση του θαλάσσιου μετώπου με την αστική ζώνη. 

Οι εργασίες που θα γίνουν με βάση τους όρους του διαγωνισμού θα έχουν κυρίως χαρακτήρα αναψυχής και θα δίνουν έδαφος για την διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ έχει αποκλειστεί η χρήση της παραλιακής ζώνης για εμπορικούς σκοπούς. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το συνολικό κόστος για το έργο αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με την Περιφέρεια να καλύπτει σταδιακά και σε βάθος χρόνου το 1/3 των εργασιών και τον Δήμο να πρέπει να βρει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για το σύνολο της ανάπλασης.