Κλειστά τα χαρτιά της κρατά η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφορικά με το αν θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείσα χθες Τετάρτη από το Politico μετά από συνάντησή της με τους επικεφαλής των παρατάξεων της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες κατά πόσον θα είναι εκ νέου υποψήφια η Φον ντερ Λάιεν απάντησε με ένα αινιγματικό χαμόγελο στο πρόσωπο: «καλή προσπάθεια»!

Θα μείνει η Φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Κομισιόν μέχρι το 2029 ή θα προτιμήσει το ΝΑΤΟ;

Στις Βρυξέλλες φουντώνουν οι εικασίες ως προς τα σχέδια της Φον ντερ Λάιεν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, όταν θα ξαναγίνει η μοιρασιά των κορυφαίων πόστων της ΕΕ. Το όνομά της Γερμανίδας συντηρητικής πολιτικού έχει πέσει στο τραπέζι ως πιθανής διαδόχου του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αλλά ακόμη κι αν το αποφασίσει να παραμείνει στο τιμόνι της Κομσιόν, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι κατά πόσον η Φον Ντερ Λάιεν θα υποστηρίξει το άτυπο σύστημα ‘Spitzenkandidat’ για την επιλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους επικεφαλής υποψηφίους των μεγάλων παρατάξεων του Ευρωκοινοβουλίου, ή θα αναμένεται απλώς να διοριστεί, όπως και προ τετραετίας.

Ο Βέμπερ απέφυγε να στηρίξει ευθέως μια υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, που μετείχε στη συνάντηση στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Κομισιόν, ερωτηθείς κατά πόσον η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή της, απέφυγε να την υποστηρίξει ρητά, τονίζοντας ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί αντίθετα στην παραγωγή έργου και αποτελεσμάτων. «Ως ΕΛΚ έχουμε την προεδρία της Επιτροπής στα χέρια μας. Αυτό είναι υπέροχο για εμάς. Έχουμε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Επιτροπής εκεί. Είμαστε λοιπόν περήφανοι για αυτό που κάνουμε εκεί ως ΕΛΚ και θέλουμε να συνεχίσουμε. Τώρα είναι η ώρα της παραγωγής αποτελεσμάτων», δήλωσε.

Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρεόν απηύθυνε έκκληση χθες Τετάρτη να ενισχύσει η ΕΕ τις άμυνές της αναφορικά με το εμπόριο σε μια ομιλία που όπως σημειώνει το Politico πιθανώς θα ρίξει πρόσθετο νερό στον μύλο των εικασιών ότι θα διεκδικήσει κορυφαίο πόστο στην επόμενη Επιτροπή της ΕΕ.