Τα όπλα διασποράς προκάλεσαν 900 θύματα στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, ανεβάζοντας σε αριθμό ρεκόρ τους νεκρούς και τραυματίες από αυτό το είδος όπλων στον κόσμο από το 2010 τουλάχιστον, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από το Παρατηρητήριο των Οπλων Διασποράς.

Το 2022, η πλειονότητα των 1.172 θυμάτων των όπλων διασποράς στον κόσμο καταγράφηκε στην Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση.

Μόνο στην Ουκρανία, οι επιθέσεις με τέτοια όπλα σκότωσαν ή τραυμάτισαν τουλάχιστον 890 ανθρώπους το 2022, στην πλειονότητά τους αμάχους, ενώ 26 σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από τα υπολείμματα των όπλων διασποράς.

Τα όπλα διασποράς αποτελούνται από επιμέρους βομβίδια που μεταφέρονται από πυραύλους οι οποίοι εκρήγνυνται στον αέρα αποδεσμεύοντας τις δεκάδες ή εκατοντάδες μικρές βόμβες που μεταφέρουν και διασπείρονται σε μεγάλη έκταση. Ενα μη αμελητέο μέρος αυτών των βομβιδίων δεν εκρήγνυνται κατά τα προβλεπόμενα και παραμένουν στο σημείο όπου έπεσαν αποτελώντας διαρκή κίνδυνο, κυρίως για τους αμάχους.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ευρέως όπλα διασποράς στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο 2022, ενώ η Ουκρανία τα έχει χρησιμοποιήσει σε μικρότερη κλίμακα.

Στην Ουκρανία, είναι πιθανόν ότι μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει καταγραφεί, αναφέρει ο Λόρεν Πέρσι, εκ των συντακτών της έκθεσης, που αναφέρεται σε τουλάχιστον 51 επιθέσεις με τέτοιου είδους όπλα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, 1.172 νέα θύματα των όπλων διασποράς έχουν καταγραφεί το 2022 σε οκτώ χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, Λάος, Λίβανος, Βιρμανία (Μιανμάρ), Συρία, Ουκρανία και Υεμένη). Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων που έχει καταγραφεί από την δημοσίευση της πρώτης έκθεσης του Παρατηρητηρίου των Οπλων Διασποράς το 2010.

Επί του συνόλου, 987 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις με τα όπλα διασποράς και τουλάχιστον 185 σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά την ετεροχρονισμένη έκρηξη των εναπομεινάντων βομβών.

Εκτός της Ουκρανίας, επιθέσεις με όπλα διασποράς έχουν καταγραφεί στην Συρία και την Μιανμάρ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση τέτοιου είδους όπλων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άμαχοι αποτελούν το 95% των θυμάτων.

Συνολικά, 112 χώρες έχουν επικυρώσει την Σύμβαση του 2008 που απαγορεύει την παραγωγή και χρήση των όπλων διασποράς και 12 την έχουν υπογράψει.