Το νέο ράλι ανατιμήσεων που σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έρχεται στα τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο και μετά, τρομάζει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ο πληθωρισμός των τροφίμων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και μάλιστα κάνοντας ένα νέο ράλι ανόδου που θα προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα.

Οι νέες ανατιμήσεις θα φτάσουν κατά μέσο όρο το 10% σε βασικά είδη που είναι απαραίτητα στα ελληνικά νοικοκυριά, ροκανίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το εισόδημα μιας οικογένειας και φτάνοντας στα ύψη τον μηνιαίο προϋπολογισμό της.

Οι αυξήσεις αυτές που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες θα αφορούν πρώτες ύλες και τρόφιμα, από γαλακτοκομικά και τυριά, φτάνοντας στα λαχανικά, στα φρούτα και στο κρέας.

Ήδη αρκετά νοικοκυριά έχουν κόψει από το τραπέζι τους, είδη που κάποτε ήταν αυτονόητα, ενώ έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό άλλα είδη που θεωρούν πιο απαραίτητα.

Για παράδειγμα η μείωση στην κατανάλωση των φρούτων είναι κάτι που αποτελεί κανόνα τους τελευταίους μήνες τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των μανάβικων, όσο και στους πάγκους των λαϊκών.

Ενδεικτικά ορισμένα από τα είδη που θα πάρουν αυξήσεις είναι το ψωμί, το αλεύρι, το γάλα, το ελαιόλαδο κτλ. Οι αυξήσεις αυτές ανησυχούν την αγορά αφού ήδη στην Πάτρα υπάρχει μια μείωση στην κατανάλωση των τροφίμων, αλλά και γενικότερα στις αγορές από τη στιγμή που ο μήνας πλέον δεν βγαίνει.