Εάν θέλετε να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας και την καύση λίπους, μάθετε ποιες τροφές να επιλέξετε και ποιες να αποφύγετε.
Ο μεταβολισμός είναι ο αριθμός των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει καθημερινά. Ένας υψηλότερος μεταβολισμός καίει περισσότερες θερμίδες, ενώ ένας πιο αργός μεταβολισμός, λιγότερες. Όταν λέμε ωστόσο πως θέλουμε να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας, αυτό που εννοούμε είναι ότι θέλουμε να αυξήσουμε τον μεταβολικό ρυθμό μας.

Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να οριστεί ως η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σας ανά ώρα, για να πραγματοποιήσει όλες τις σωματικές δραστηριότητες. Όσο πιο υψηλός είναι ο μεταβολικός ρυθμός, τόσο πιο πολλή ενέργεια (θερμίδες) καίτε και τόσες περισσότερες καύσεις κάνετε, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και λίπους.

Οι τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό σας
Ενώ η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, η απώλεια βάρους δεν αφορά μόνον την κατανάλωση λιγότερης τροφής. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τρώτε τις σωστές τροφές για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας ενεργό, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε το περιττό βάρος. Γι’ αυτό επιλέξτε:

1. Όσπρια
Τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι φακές, τονώνουν τον μεταβολισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι πιο δύσκολο να αφομοιώσει το σώμα σας, και έτσι καίει περισσότερες θερμίδες για να τα διασπάσει. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν κορεσμό και επιβραδύνουν περαιτέρω τη διαδικασία πέψης, αυξάνοντας τον μεταβολισμό σας.

2. Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να έχουν τις ίνες τους, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Δεδομένου ότι το σώμα σας πρέπει να ξοδέψει ενέργεια για να διασπάσει τις φυτικές ίνες και να επεξεργαστεί τους κόκκους των δημητριακών, αυξάνει τον μεταβολισμό σας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο και σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι πιο γρήγορα και για περισσότερη ώρα. Έτσι καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, οι οποίες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

3. Τζίντζερ
Εάν θέλετε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, δοκιμάστε να προσθέσετε τζίντζερ και παρόμοια μπαχαρικά σε ό,τι μαγειρεύετε. Έρευνες έχουν βρει ότι το φυτό περιέχει χρήσιμες ενώσεις που συμβάλλουν στην καύση λίπους. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να το μελετούν αλλά γενικά είναι ασφαλές για όλους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ή αποξηραμένο. Προσθέσετε φρέσκια ρίζα τζίντζερ στα φαγητά σας ή φτιάξτε τσάι.

Οι τροφές που μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας
Όπως οι παραπάνω τροφές μπορούν να δώσουν ώθηση στον μεταβολισμό σας, υπάρχουν κάποιες επιλογές που μπορούν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας. Ακολουθεί μια ματιά στις τρεις κορυφαίες τροφές από τις οποίες πρέπει να μείνετε μακριά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος:

1. Επεξεργασμένα δημητριακά
Η διαδικασία επεξεργασίας αφαιρεί από τα δημητριακά μεγάλο μέρος – αν όχι όλες – τις φυτικές ίνες. Το προκύπτον προϊόν έχει περισσότερες θερμίδες και στερείται των φυτικών ινών που εμποδίζουν το σάκχαρο στο αίμα να αυξηθεί, όταν καταναλώνετε υδατάνθρακες.

Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν είναι τόσο χορταστικά όπως τα ολικής άλεσης, πρέπει να τρώτε περισσότερο για να ικανοποιήσετε την πείνα σας. Και, καθώς το σώμα σας δεν χρειάζεται να εργαστεί για να αφομοιώσει τις φυτικές ίνες, ο μεταβολισμός σας δεν επιταχύνεται.

2. Εξευγενισμένα έλαια
Οι άνθρωποι χρειάζονται λίπος για να ζήσουν. Ωστόσο, οι καλύτερες επιλογές είναι ολόκληρα, φυτικά λίπη από αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν όλα τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζεστε, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα εξευγενισμένα έλαια, από την άλλη πλευρά, είναι σαν τα επεξεργασμένα σιτηρά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και στερούνται των ινών που απαιτούνται για να δουλέψει ο μεταβολισμός σας.

3. Επεξεργασμένα σάκχαρα
Τα επεξεργασμένα σάκχαρα δεν περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι γεμάτα θερμίδες και μπορούν καταστρέφουν τον μεταβολισμό σας. Όταν καταναλώνετε επεξεργασμένα σάκχαρα, το σώμα σας λαμβάνει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται. Ως αποτέλεσμα, το αποθηκεύει ως λίπος αντί να το καίει. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.