Μέσω δορυφόρου θα παρακολουθούνται τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, σύμφωνα με το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το οποίο εντάχθηκε στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε 2,5 χρόνια από τώρα το σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία και οι Αρχές θα μπορούν να παρακολουθούν τα φορτηγά σε 34 σημεία της χώρας, 132 διόδια, αλλά και στους αυτοκινητοδρόμους. Στόχος είναι ο περιορισμός του λαθρεμπορίου και του διασυνοριακού εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το εμπόρευμα παραδίδεται στο σημείο που αναγράφεται στα παραστατικά, οι στάσεις που κάνουν τα φορτηγά και εάν μεταφορτώνουν από τη χώρα άλλα εμπορεύματα χωρίς να έχουν δηλωθεί.

Ο εξοπλισμός

Κάθε φορτηγό μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης και θα ελέγχονται μέσω δορυφόρου. Συγκεκριμένα, κατά την είσοδό τους στη χώρα οι οδηγοί θα λαμβάνουν από τις τελωνειακές αρχές έναν ειδικό εξοπλισμό δίνοντας και ένα ποσό ως εγγύηση γι’ αυτόν, τον οποίο θα παραδίδουν κατά την έξοδό τους από τη χώρα, με τους τελωνειακούς να επιστρέφουν και το χρηματικό ποσό που είχαν δώσει. Στο εξελιγμένο επιχειρησιακό κέντρο που λειτουργεί στην οδό Πειραιώς, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία, χώρους ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος θα γίνεται και η παρακολούθηση των κοντέινερ και φορτηγών.

Ολα τα σημεία ελέγχου θα αποτυπώνονται σε ψηφιακό χάρτη προκειμένου οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι της ΑΑΔΕ να έχουν πλήρη εικόνα των ελέγχων ανά περιοχή και ολόκληρης της επικράτειας.

Το ηλεκτρονικό μάτι που θα απλωθεί σε όλη τη χώρα στοχεύει, όπως προαναφέρθηκε, στην περιστολή του λαθρεμπορίου αλλά και τη διευκόλυνση του έργου των ελεγκτών για τον εντοπισμό περιπτώσεων λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής.

Είναι ενδεικτικό ότι το προηγούμενο έτος συνολικά διενεργήθηκαν περισσότεροι από 100.000 έλεγχοι από τους τελωνειακούς και καταλογίστηκαν σε 13.265 περιπτώσεις παραβάσεις που σχετίζονται με λαθρεμπόριο ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία για την τελωνειακή υπηρεσία της ΑΑΔΕ ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και τελωνεία λιμένων της, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας. Βασικός στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων και ειδικά του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Το σύστημα θα ολοκληρωθεί σε 2,5 χρόνια – Ολα τα οχήματα που θα εισέρχονται στη χώρα θα εφοδιάζονται με ειδικό εξοπλισμό.

Κάμερες και GPS

Κεντρικό ρόλο θα έχει ένα Σύστημα Καταγραφής Διελεύσεων (ΣΥΚΑΔ), βάσει του οποίου θα καταγράφονται αυτόματα (μέσω καμερών, ειδικού ασύρματου εξοπλισμού κ.λπ.) τα διερχόμενα οχήματα παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγά, λεωφορεία, βυτιοφόρα κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από περίπου 34 σημεία της χώρας. Τα σημεία αυτά είναι οι βασικοί λιμένες και τα σημεία εισόδου – εξόδου.

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν πάνω από 10.000 κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης (GPS Trackers) στα φορτηγά και κοντέινερ που κινούνται επί ελληνικού εδάφους. Επίσης, θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένα σημεία, όπως στις εισόδους της χώρας και στους σταθμούς διοδίων, συστήματα ζύγισης βαρέων οχημάτων, όπου θα μπορεί να ζυγίζεται αυτόματα το όχημα στη δεξιά λωρίδα των διοδίων με τέτοιον τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος.

Ακόμη, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα προμηθευτούν 15 μηχανήματα «έξυπνης μύτης» (smart nose) για την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) και για τις 14 υπηρεσίες των Κινητών Ομάδων Ελέγχου (ΚΟΕ) και των Θαλάσσιων Ομάδων Ελέγχου (ΘΟΕ).

Συνολικά το σύστημα ελέγχου θα εγκατασταθεί σε:

• 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης εμπορευμάτων.

• 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

• 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

Στο μεταξύ, η φορολογική διοίκηση έχει εντείνει τους ελέγχους στα λιμάνια και τους σταθμούς διοδίων. Εκατοντάδες έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο σε φορτηγά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τα απαραίτητα παραστατικά. Μετά το τέλος του καλοκαιριού οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις επιχειρήσεις, σε όσες περιπτώσεις τουλάχιστον εντοπίστηκε ότι δεν είχαν δελτίο αποστολής και παραστατικά.