Πάνω από το 90% των πολιτιστικών θησαυρών που έχουν χαθεί ή κλαπεί από βρετανικά μουσεία τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχουν ανακτηθεί, σύμφωνα με το Art Loss Register, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο για κλεμμένα έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα.

Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάζονται από την εφημερίδα Times στον απόηχο του σκανδάλου των κλοπών περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου.

Συγκεκριμένα, από τα 3.700 αντικείμενα που έχουν αναφερθεί στο μητρώο ως απολεσθέντα από βρετανικά μουσεία και γκαλερί αυτές τις τρεις δεκαετίες, μόνο 295 έχουν επιστραφεί, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8%.

Η κρισιμότητα των 12 πρώτων μηνών

Κρίσιμοι για την τύχη των κλοπιμαίων, που θα κρίνουν αν τελικά θα εντοπιστούν και θα επιστραφούν τα κλοπιμαία, είναι οι πρώτοι 12 μήνες σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί για τα κλεμμένα έργα τέχνης, καθώς, μετά από αυτό το διάστημα, γίνεται πιο πιθανό να πωληθούν στο εξωτερικό και να ενσωματωθούν σε κάποια ιδιωτική συλλογή.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν έχει δηλώσει ότι κάποια κλεμμένα αντικείμενα έχουν αρχίσει να ανακτώνται, αλλά ειδικοί σημειώνουν ότι η ελλιπής καταγραφή των όσων έχει στις αποθήκες του το μουσείο καθιστά πολύ δύσκολη την επιχείρηση εντοπισμού των κλοπιμαίων.