Μόνο με θετικό μάτι δεν βλέπουν τα βιβλιοπωλεία της Πάτρας το school pass ή το καλάθι των σχολικών ειδών που ετοιμάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση εν όψει της σχολικής χρονιάς που ξεκινάει.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γιάννης Μαντάς, ένας από τους παλαιότερους επαγγελματίες του κλάδου, αυτά τα μέτρα είναι φτιαγμένα έτσι για να λειτουργήσουν ως κράχτες για τις μεγαλύτερες αλυσίδες και τα πολύ- καταστήματα που δίνουν βάρος στα σχολικά είδη μόνο μια φορά τον χρόνο.

Όπως τονίζει τα μέτρα αυτά στείλουν ένα μέρος του καταναλωτικού κοινού στα καταστήματα αυτά, έχοντας ως κίνητρο της προσφορές στα είδη που θα συμπεριλαμβάνονται στην λίστα του σχολικού καλαθιού.

Ήδη άλλωστε είδη γραφικής ύλης ακόμα και τσάντες έχουν μπει στα ράφια ακόμα και των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και όχι μόνο στα πολύ - καταστήματα η δραστηριότητα τους έχει σχέση με τα σχολικά είδη.

Στα βιβλιοπωλεία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του είδους, συναντάει κανείς τιμές που ειδικότερα φέτος είναι αρκετά  κάτω από πέρυσι, με τους επαγγελματίες να απορροφούν ένα σημαντικό ποσοστό της όποιας ακρίβειας.

Σύμφωνα με τους ίδιους στα τοπικά βιβλιοπωλεία της Πάτρας συναντάει κανείς τιμές σε διάφορα είδη είναι ακόμα πιο κάτω από αυτές των μεγάλων πολυκαταστημάτων και σε πολύ καλύτερη ποιότητα.

Οι γονείς να στηρίξουν τα βιβλιοπωλεία της πόλης και της γειτονιάς τους είναι και το κεντρικό μήνυμα του Εμπορικού Συλλόγου για την σχολική περίοδο που ξεκινά σε λίγες μέρες.