Οι καλοκαιρινές διακοπές στην κατασκήνωση δημιουργούν αξέχαστες αναμνήσεις που συντροφεύουν κάθε παιδί για πάντα. Οι κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων στην Πλαζ, σημαδεύουν με τα πιο πολύτιμα συναισθήματα τους μικρούς μας και εμάς το προσωπικό, με την υπόσχεση ότι του χρόνου θα τα ξαναζήσουμε, γιατί Η ΠΛΑΖ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ! Είναι το δεύτερο "σπίτι" μας στην δικιά μας πόλη. "Σπίτι" γεμάτο αγάπη, χαμόγελα, με αξέχαστες εμπειρίες στη ζωή των κατασκηνωτών που τους προσφέρουν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον. Έτσι, λοιπόν, και φέτος εμείς το ζήσαμε, και είναι δύσκολο τα λόγια να αποτυπώσουν τα συναισθήματα που βιώσαμε όλοι μαζί καθημερινά στην κατασκήνωση και ειδικά την στιγμή του αποχαιρετισμού...
Αισθανθήκαμε ενθουσιασμό, συγκίνηση, ευγνωμοσύνη. Εκατομμύρια εικόνες τώρα «χορεύουν» μπροστά μου με ήχους που τελαλίζουν την ανεμελιά των παιδιών.
Ένα ταξίδι-γιορτή, γεμάτο εμπειρίες, χαρές, ενθουσιασμό, δημιουργικότητα, συνεργασία, φιλίες, αγάπη, αγωνίες και αγώνες, με μοναδικό στόχο την ευχαρίστηση των μικρών συμμετεχόντων. Έτσι, ενώ όλοι σκουπίσαμε ένα δάκρυ συγκίνησης, είχαμε και μια παρηγοριά ότι όλο αυτό θα το ζήσουμε ξανά. Και με αυτή τη λογική, δώσαμε ραντεβού για του χρόνου, στην κατασκήνωση της πλαζ των παιδιών.
Στο ταξίδι αυτό πρωταγωνιστές οι μικροί κατασκηνωτές, με τα φωτεινά και χαμογελαστά προσωπάκια γεμάτα τρυφερότητα, αυθορμητισμό, σκανδαλιάρικη διάθεση, με τα αθώα παιδικά ματάκια να κρέμονται από τα χείλη μας και τις υποσχέσεις ότι οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν στην Πλαζ τους! Αυτό τους έταξα και εγώ, η κυρία της μουσικής τους, εγώ που τα αγαπώ και ανυπομονώ μέσα από βιωματικές δραστηριότητες να έχουν την ευκαιρία να περάσουν λίγες ημέρες από το καλοκαίρι τους στη φύση, απολαμβάνοντας πολλές δραστηριότητες που κινητοποιούν το σώμα και το πνεύμα. 
Γι’ αυτό δεν γίνεται έτσι ψυχρά να ψηφίζεται στην Βουλή η παραχώρηση των παραλίων που έχουν χαρακτηριστεί ως «Τουριστικά Δημόσια Κτήματα» στην ΕΤΑΔ Α.Ε., στη θυγατρική του Υπερταμείου. Έτσι ψυχρά να στερούμε από τα παιδιά την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ! Στην αναψυχή των παιδιών δεν μπαίνει λουκέτο ούτε η λογική του κόστους. Η καλοκαιρινές διακοπές είναι δικαίωμά τους και δεν μετριούνται σε χρήμα.
Η παραλία της Πλαζ και οι κατασκηνώσεις, όπως και η ευρύτερη περιοχή, ανήκουν στα παιδιά και σε όλους εμάς που ζούμε στην πόλη που αγαπάμε. Δεν θα θυσιάσουμε τα χαμόγελα και τις ψυχές των παιδιών! Δεν θα θυσιάσουμε το δικαίωμα να χαιρόμαστε την Πλαζ όλοι όσοι ζούμε εδώ, στην πόλη που αγαπάμε.
Στους αγαπημένους μου μαθητές της κατασκήνωσης και στους γονείς τους, σε όλους όσους ζούμε στην πόλη της καρδιάς μας, αφιερώνω τους στίχους " Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα, θα ξαναέβαφα γαλάζια την θάλασσα..." και δηλώνω περήφανη που από το 2019 δουλεύω στην κατασκήνωση της πλαζ σαν μουσικός. Γι’ αυτό θα συμμετάσχω στη συγκέντρωση της Κυριακής 27 ης Αυγούστου 2023, ώρα 20,00, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς -Τερψιθέας με τίτλο «Ένα σωσίβιο για την Πλαζ», και καλώ να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια όλους όσους βιώσαμε από κοινού τις εμπειρίες της κατασκήνωσης.

Αθηνά Βιαζόφσκι: Μουσικός ΚΔΑΠ & Ημερήσιων Παιδικών Κατασκηνώσεων Δήμου Πατρέων
Φωτογραφίες : Γιάννης Πεφάνης