Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχει ξεκινήσει και οι πρώτες έρευνες αγοράς από τους γονείς και τους μαθητές για τα σχολικά είδη που θα πρέπει να προμηθευτούν έχουν αρχίσει και αυτές.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι τιμές στα σχολικά είδη, μετά την άνοδο που είχαν πάρει την περασμένη χρονιά λόγω της ενεργειακής κρίσης και του μεταφορικού κόστους, επανέρχονται σε ένα φυσιολογικό επίπεδο.
Οι τιμές την περασμένη χρονιά είχαν πάρει μια αύξηση της τάξεως του 20% σε πολλά σχολικά είδη από την λευκή κόλλα και την πλαστελίνη έως και τα τετράδια, τα μολύβια και ότι άλλο αφορά την γραφική ύλη.
Φέτος οι τιμές σε όλα αυτά τα είδη είναι πεσμένες κατά μέσο όρο που φτάνει με 15% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των βιβλιοχαρτοπωλείων – βιβλιοπωλείων, όταν μπούμε στην κορύφωση της σχολικής περιόδου, θα πέσουν και άλλο.
Έτσι, οι τιμές θα είναι κατά μέσο όρο στο 2% με 3% πάνω από τις χρονιές του ’20 και του ’21 όταν η ενεργειακή κρίση και το μεταφορικό κόστος δεν υπήρχαν καν στο προσκήνιο. Αυτό δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις και η εξήγηση για την πτώση έχει να κάνει με τη σημαντική μείωση του μεταφορικού κόστους, κυρίως στα προϊόντα που έρχονται από την Κίνα και την Άπω Ανατολή.
Κατά συνέπεια ένας μαθητής που θα σπεύσει να αγοράσει σχολικά είδη για την νέα χρονιά με τα χρήματα που θα ξοδέψει δεν θα χρειαστεί να είναι περισσότερα από 45 με 50 ευρώ για όλα τα είδη, εξαιρούμενης της σχολικής τσάντας και φυσικά των ξενόγλωσσων βιβλίων.