Στα τέλη του 2023  αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Αλεξάνδρου Υψηλάντου για την πεζοδρόμηση της οδού, με βάση την μελέτη που έχει γίνει για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.

Η μελέτη αυτή αφορά την πεζοδρόμηση της οδού από το ύψος της Ερμού (πλατεία Μαρκάτο) έως στην Βότση (αμέσως μετά την εκκλησία τις Παντάνασσας) και την δημιουργία ενός διαμορφωμένου ποδηλατόδρομου.

Ο ποδηλατόδρομος αυτός που θα ανήκει στον γενικότερο δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα δημιουργηθεί στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας θα είναι φτιαγμένος έτσι για να διευκολύνει τους ποδηλάτες, σε συνδυασμό όμως πάντα με την παρουσία των πεζών που θα κάνουν τις βόλτες τους από και προς την άνω πόλη.

Με βάση το σχέδιο που υπάρχει για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου η Αλεξάνδρου Υψηλάντου θα είναι κάτι σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Κάτω και στην Άνω πόλη.

Η πεζοδρόμηση, ενός μεγάλου κομματιού της, αναμένεται να βοηθήσει στην ανάδειξη αφενός της αγοράς του Μαρκάτο, αφετέρου στην επισκεψιμότητα και στην ανάδειξη ως θρησκευτικού μνημείου της εκκλησίας της Παντάνασσας.

Τι λένε κάτοικοι και καταστηματάρχες

Πάντως, αρκετά από τα παραδοσιακά μαγαζιά του Μαρκάτο και της Αλεξάνδρου Υψηλάντου αντιδρούν, ζητώντας μια ήπια μορφή πεζοδρόμησης της οδού.

Όμως από την άλλη υπάρχουν μαγαζιά εστίασης που βλέπουν με καλό μάτι την πεζοδρόμηση αυτή, όπως και αρκετοί ακόμα που θεωρούν ότι θα πάρουν αξία τα ακίνητα της περιοχής που εδώ και ορισμένα χρόνια παραμένουν κλειστά , χωρίς να λειτουργεί κάτι, με αποτέλεσμα να ρημάζουν (βλέπε φωτό)

Η Αλεξάνδρου Υψηλάντου από το ύψος της Γεροκωστοπούλου έως στην Πατρέως θυμίζουμε ότι ήταν κάποτε ένα από τα αγαπημένα μέρη της νυχτερινής Πάτρας, με διάφορα μαγαζιά κατά καιρούς να λειτουργούν εκεί.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ζητούν οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι είναι όταν ξεκινήσουν οι εργασίες της πεζοδρόμησης να προχωρούν άμεσα και γρήγορα το έργο να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές της άνοιξης του 2024.