Για τη νέα σχολική χρονιά, τα κενά αλλά και τις προσλήψεις στην Παιδεία μίλησε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε πως μια από τις μεγαλύτερες αγωνίες των γονιών και των μαθητών είναι πάντα εάν θα υπάρχουν βιβλία και καθηγητές σε όλα τα σχολεία.
Βιβλία σε όλα τα σχολεία

Τόνισε πώς φέτος τα βιβλία είναι ήδη σε όλα τα σχολεία, από τον Ιούλιο στα Δημοτικά και από τον Αύγουστο στα Λύκεια και στα Γυμνάσια.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ορκίστηκαν 3. 700 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και ανέλαβαν το πόστο τους. Τα προηγούμενα 4 χρόνια έγιναν 28.500 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών», πρόσθεσε.

«Θα αναπληρωθούν και τα 30.000 κενά που έχουν εντοπιστεί»

«Τα κενά που έχουν εντοπιστεί σήμερα είναι γύρω στις 30.000, αλλά θα αναπληρωθούν στην αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές καθηγητές που θα κατανεμηθούν όπως πρέπει», είπε επίσης.

Η υφυπουργός τοποθετήθηκε και για τη νέα μεταρρύθμιση που αφορά τη μεταφορά της προσχολικής αγωγής στο υπουργείο Παιδείας που βρισκόταν ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους και στο υπουργείο Εργασίας.

«Η πολυδιάσπαση σήμαινε προβλήματα»

«Η προσχολική αγωγή ήταν χωρισμένη στο υπουργείο Εσωτερικών και στους δήμους για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και οι ιδιωτικοί ήταν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σημερινό υπουργείο Οικογένειας. Αυτή η πολυδιάσπαση σήμαινε πως δεν υπήρχε ένα κοινό πρόγραμμα καθώς υπήρχαν διαφορετικές προδιαγραφές.

»Πριν τα Χριστούγεννα θα περάσουν όλοι οι σταθμοί στο υπουργείο Παιδείας για να υπάρχει ένας φορέας που θα μπορεί να γνωμοδοτεί για το βέλτιστο εκπαιδευτικό συμφέρον του παιδιού. Είναι ένα όχημα ώστε να μπορούμε να δούμε από πολύ νωρίς, από τους 18 μήνες εάν ένα παιδί για παράδειγμα ανήκει στο φάσμα του αυτισμού ή αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες».

Το ζήτημα των θέσεων στα δημόσια νηπιαγωγεία

Όπως τόνισε, η κυρία Μιχαηλίδου μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο αποτελούν τα βρέφη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Ελλάδα γεννιούνται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο περίπου 856.000 βρέφη ενώ οι θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς είναι μόλις 25.000.

«Είναι ένα δυναμικό πρόβλημα το οποίο ξεκίνησε από το ότι δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση καθώς στην ελληνική οικογένεια χρόνια πριν το παιδί έμενε με τον παππού και τη γιαγιά όταν δούλευαν οι γονείς. Δημιουργήθηκε η ζήτηση αλλά δεν υπήρξε η προσφορά θέσεων.

»Οπότε βάζουμε ένα πρόγραμμα όπου τις 25.000 θέσεις τις κάνει 70.000. Είναι ένα πρόγραμμα που τρέχουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο και χρηματοδοτεί με 200 εκ. την κατασκευή νέων θέσεων σε ιδιωτικούς και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να τριπλασιάσουμε τις θέσεις, μια αύξηση που είναι πολύ σημαντική».

Έτσι στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια

«Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια και δίνοντας κουπόνια αλλά και φτιάχνοντας το που θα είναι το κάθε παιδί...Αυτό που προσπαθούμε να χτίσουμε είναι να έχει το δικαίωμα η κάθε γυναίκα να διεκδικεί τη θέση ευθύνης που η ίδια επιθυμεί στον χώρο εργασίας της χωρίς προβλήματα», επισήμανε.

Τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια

Τέλος, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας πως αυτά αποτελούν μία προεκλογική δέσμευση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερακάκη, και κυρίως του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Δίνουμε στρατηγική προτεραιότητα στη δημόσια Παιδεία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αναβαθμιστεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο γι’ αυτό έχουμε επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ. Από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουμε και τη δημιουργία πάνω από 8.500 θέσεων εστιών για να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο» υπογράμμισε.

Τέλος είπε πώς η κυβέρνηση δεν μένει μόνο στο δημόσιο πανεπιστήμιο καθώς η χώρα μας έχει ανάγκη και από τα καλά μη δημόσια πανεπιστήμια.