Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας είναι η υγεία των δημοτών και η προστασία του περιβάλλοντος. Προχωράει η υλοποίηση των έργων που θα κατασκευαστούν με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς την επιβάρυνση των δημοτών μας και χωρίς ληστρικές συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους, τις λεγόμενες ΣΔΙΤ. Με επιμελημένη εργασία  των μηχανικών μας, το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αποβλήτων με την Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) στου Φλόκα, είναι στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρείας που θα το κατασκευάσει, προγραμματίζεται δε ο διαγωνισμός για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) της Ξερόλακκας. Παραδόθηκαν από τους μηχανικούς του Δήμου μας οι μελέτες και τα τεύχη διακήρυξης για την επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής στου Φλόκα. Κατασκευάζεται ο Σταθμός Μεταφοράς Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ξερόλακκα, για την μεταφόρτωση των απορριμμάτων από τα απορριμματοφόρα που κάνουν την συλλογή στην πόλη, στους 4 κινητούς σταθμούς μεταφοράς (ειδικά μεγάλα απορριμματοφόρα 54 κ.μ.) στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στου Φλόκα με σκοπό το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας.

Ο Δήμος της Πάτρας είναι μπροστά και στην ανακύκλωση, σε σχέση με τους μεγάλους Δήμους της χώρας. Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών, σε ένα πλαίσιο, όπου οι κυβερνήσεις προωθούν την καρκινογόνα καύση και θάβουν την ανακύκλωση. Η  ΝΔ,  σε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, φθάνει στο 32% την καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας ή σε τσιμεντάδικα, καίγοντας ακόμα και σκουπίδια χωρίς επεξεργασία.

Την ευθύνη για την ανακύκλωση έχουν οι εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται τα  ανακυκλώσιμα υλικά. Όμως, στην πράξη δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων. Για το 70% των ανακυκλώσιμων υλικών, όπως είναι το χαρτί, τα μεγάλα φύλλα πλαστικού, οι καναπέδες, τα παιχνίδια, το ξύλο κλπ, οι εταιρείες που τα διαθέτουν δεν έχουν συγκροτήσει κεντρικό σύστημα για την ανακύκλωση. Δεν διαθέτουν τα χρήματα που εισπράττουν από το λαό και τα χρέη τους πλησιάζουν τα 25 εκ. ευρώ το χρόνο, μόνο για την ανακύκλωση στον μπλε κάδο. Δηλαδή, συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια, που αν τα διέθεταν στους Δήμους θα είχαμε τα εργαλεία, μπλε κάδους, απορριμματοφόρα, προσωπικό, εξελιγμένα συστήματα διαλογής, για να  γίνεται σωστή ανακύκλωση με αυξημένα ποσοστά.

Αναδείξαμε πανελλαδικά το αδιέξοδο του ιδιωτικοποιημένου συστήματος ανακύκλωσης και τις κυβερνητικές ευθύνες. Ο Δήμαρχος έθεσε στην διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και σε Υπουργούς  επανειλημμένα το θέμα, με συναντήσεις και επιστολές, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν ανταποκριθεί. Ενημερώσαμε το Δημοτικό συμβούλιο, την ΠΕΔ, που πήραν αποφάσεις σύμφωνες με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Όμως, όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά, συνεχίζουν να χαρατσώνουν το λαό με το άδικο πρόστιμο του «τέλους ταφής». Είναι απαράδεκτο να πληρώσουν οι δημότες δύο και τρεις φορές για την ανακύκλωση, που πρέπει να γίνεται από τις εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ανακυκλώσιμων. Διεκδικούμε δυναμικά την συνέχιση και αναβάθμιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του κράτους. Να φορολογηθούν οι εταιρείες που εισφοροδιαφεύγουν. Αν ο εργαζόμενος ή ο συνταξιούχος χρωστάει 500 ευρώ στην εφορία θα του τα πάρουν αναγκαστικά από τον τραπεζικό λογαριασμό του, ενώ οι εταιρείες έχουν άσυλο.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παριστάνουν τον ανήξερο, δεν λένε ούτε λέξη για τις μεγάλες εισφοροδιαφυγές των εταιρειών και τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων. Εγκαλούν τη Δημοτική Αρχή για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης! Δεν  λένε λέξη για το ιδιωτικοποιημένο σύστημα που προωθούν η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κρύβουν τις μεγάλες ευθύνες των κομμάτων τους και του συστήματος του κέρδους για όσους παριστάνουν τους δήθεν ακομμάτιστους.

Δεν έχουν διαβάσει ούτε έχουν ακούσει για τις περιπτώσεις πυρκαγιών σε εργοστάσια ανακύκλωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τότε που η Κίνα δεν εισάγει ανακυκλώσιμα. Δεν γνωρίζουν ότι το ανακυκλώσιμο υλικό στα μπουκάλια πολυεθνικών εταιρειών αναψυκτικών είναι κάτω του 10%. Προστατεύουν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών, που έχουν την ευθύνη να διαχειρίζονται την ανακύκλωση. Μπροστά στον κοινό στόχο τους για την φθορά της Δημοτικής Αρχής  δεν έχουν κανένα ενδοιασμό και κρύβουν την αλήθεια!

Μέσα σε αυτό εχθρικό πλαίσιο υλοποιούμε το εγκεκριμένο επικαιροποιημένο ΤΣΔΑ με κρατική χρηματοδότηση, ενώ αποπληρώσαμε τα χρέη και μειώσαμε τα ανταποδοτικά κατά 50%.

Μετά την άρνηση της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης να παραδώσει κάδους ανακύκλωσης, προτείναμε στο ΣΥΔΙΣΑ την προμήθεια μπλε κάδων και με μελέτη των μηχανικών του Δήμου μας διεξάγεται ο διαγωνισμός της προμήθειας. Με τους περίπου 1000 κάδους που θα παραλάβουμε, θα αντικαταστήσουμε όσους έχουν βλάβες και θα πυκνώσουμε το δίκτυο.

Έχουν εγκατασταθεί 200 κάδοι συλλογής ρούχων και παπουτσιών και οι δημότες έχουν ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες συλλογής.

Γίνεται συλλογή των Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρικών Συσκευών σε δημοτικά κτίρια και σε σχολεία, με μεγάλη ανταπόκριση.

Έχουν τοποθετηθεί κάδοι με κίτρινο καπάκι για την συλλογή χαρτιού σε σχολεία και υπηρεσίες.

Ανακυκλώνονται τα ελαστικά των οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου και έχει γίνει δημοπρασία για την εκποίηση και ανακύκλωση των δεκάδων τόνων άχρηστων  μεταλλικών υλικών.

Γίνεται η παραλαβή των καφέ κάδων για την συλλογή των αποβλήτων κουζίνας, εστιατορίων, λαϊκών αγορών κλπ και σύντομα θα τοποθετηθούν για την χωριστή συλλογή και κομποστοποίηση των οργανικών, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των αστικών αποβλήτων. Επίσης, θα αρχίσει και η διανομή 1000 κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

Παράλληλα, γίνεται παραλαβή από ιδιώτη, μέρους των θρυμματισμένων κλαδεμάτων για κομποστοποίηση, ενώ τα υπόλοιπα αξιοποιούνται για την καθημερινή κάλυψη των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.

Έχουν εγκατασταθεί 23 ημιυπόγειοι κάδοι στο Ανοιχτό κέντρο Εμπορίου (Κωνσταντινουπόλεως), ενώ προχωράει ο Διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 43 γωνιών ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή.

Με δαπάνες του Δήμου, συνεχίζουμε την ενημέρωση για την ανακύκλωση με φυλλάδια του κοινού που διανεμήθηκαν με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ, οργανωμένες δράσεις για σχολεία, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία. Έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου οδηγίες για την διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων.

Η ανακύκλωση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να στηριχθεί στην καλή θέληση των εταιρειών, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Με τις  αποτυχημένες συνταγές της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, φορτώνονται τα βάρη στους δημότες με το «πληρώνω όσο πετάω», το χαράτσι  του «τέλους ταφής», ενώ προβλέπονται κίνητρα και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί από το κράτος το σύστημα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) των Δήμων, το οποίο και θα επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων, καταργώντας την επιβάρυνση των καταναλωτών. Έτσι μπορεί να τους υποχρεώσει  να συμβάλλουν στον μείωση των αποβλήτων και όχι με ευχές, κίνητρα και φοροαπαλλαγές.

Να γίνουν διορισμοί εργαζομένων στην καθαριότητα σε μόνιμες θέσεις, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ΔσΠ, που έχει αυξημένες απαιτήσεις σε προσωπικό γιατί θα αυξηθούν τα δίκτυα των κάδων.

Να καταργηθούν τα βαριά πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι δημότες είτε ονομάζεται περιβαλλοντική εισφορά (ΣΥΡΙΖΑ) ή τέλος ταφής (ΝΔ), που αρχίζει με 20ευρώ/τόνο και φθάνει τα 55 ευρώ/τόνο το 2027.

Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσει το κεφάλαιο.

Να καταργηθεί το ιδιωτικοποιημένο σύστημα της ανακύκλωσης και η εμπορευματοποίηση και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Διεκδικούμε την κατάργηση του ιδιωτικοποιημένο συστήματος ανακύκλωσης και την συγκρότηση Δημόσιου Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, που θα υιοθετήσει αποκλειστικά το σύστημα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή όχι μόνο των υλικών συσκευασίας αλλά όλων των ανακυκλώσιμων και των προδιαλεγμένων οργανικών. Θα αναπτύξει την σχετική τεχνογνωσία και θα στηρίξει οικονομικά και τεχνολογικά τους Δήμους στην υλοποίηση του συστήματος της διαλογής στην πηγή. Θα εξασφαλίσει, την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων, για να μην καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και να προστατευθεί το περιβάλλον χωρίς την επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας.