Παρόλο που ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο, νευρική βλάβη και άλλα προβλήματα με τα πόδια, τη στοματική υγεία, την όραση, την ακοή και την ψυχική υγεία, μπορείτε να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε αυτές τις επιπλοκές με πολλούς τρόπους.

Για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης των παραπάνω επιπλοκών, μπορείτε να δοκιμάσετε να:

1 Επιλέγουμε προσεκτικά τους υδατάνθρακες

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλους τους υδατάνθρακες, επειδή έχετε διαβήτη. Αντ’αυτού μπορείτε να επιλέξετε υδατάνθρακες που διασπώνται στο σώμα αργά, παρέχοντας σταθερή ενέργεια, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φασόλια, ξηρούς καρπούς και φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Επιπλέον μην ξεχνάτε να ελέγχετε και τις μερίδες που καταναλώνετε ώστε να παίρνετε την σωστή ποσοτήτων υδατανθράκων σε κάθε γεύμα. Ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ποια είναι η ιδανική για εσάς.

2 Χάνουμε κιλά εάν χρειάζεται

Ξεκινήστε από έναν μικρό στόχο. Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια λίγων κιλών μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη. Θα συμβάλλει επίσης στην μείωση του σακχάρου στο αίμα σας και θα βελτιώσει την αρτηριακή πίεση.

Στόχος σας είναι να «καίτε» περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Για να ξεκινήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να μειώσετε τις επεξεργασμένες τροφές, την ζάχαρη αλλά και τα θερμιδικά σνακ από την καθημερινή σας διατροφή.

3 Κοιμόμαστε επαρκώς

Οι υπερβολικά πολλές ή λίγες ώρες ύπνου μπορεί να αυξήσουν την όρεξη και την έντονη επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις. Για αυτό είναι σημαντικό να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.

4 Παραμένουμε ενεργοί

Επιλέξτε κάτι που σας αρέσει, οποιαδήποτε δραστηριότητα όπως ο χορός, το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι. Κάντε το μισή ώρα την ημέρα κι εάν δεν μπορείτε ξεκινήστε από τα δέκα λεπτά μέχρι σταδιακά να φτάσετε στα τριάντα.

Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τους καρδιαγγειακούς κινδύνους, τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης και να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιές εύρος.

5 Μετράμε το σάκχαρο

Ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις επιπλοκές του διαβήτη ή να αποτρέψει την επιδείνωσή τους. Ο έλεγχος τους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε πώς σας επηρεάζουν τα τρόφιμα και οι δραστηριότητες που κάνετε και εάν η θεραπεία σας λειτουργεί.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε το εύρος εντός του οποίου θα πρέπει να κυμαίνονται τα επίπεδα του σακχάρου σας.

Διαβήτης VS στρες

Όταν έχετε διαβήτη, το στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας για αυτό είναι σημαντικό να ανακουφίζεστε τόσο από το σωματικό όσο και από το ψυχικό στρες.

Τεχνικές χαλάρωσης όπως ασκήσεις αναπνοής, γιόγκα και διαλογισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές εάν έχετε διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: vita.gr