Ένα δημοτικό έργο, που έγινε με την συγχρηματοδότηση του δήμου Ναυπλιέων και του Πράσινου Ταμείου. Στα εγκαίνια του πάρκου πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση από ωτόπιους καλλιτέχνες .Όπως αναφέρει ο δήμος Ναυπλιέων, το πάρκο της πλατείας Κολοκοτρώνη, θα αποτελέσει τόπο ευζωίας για όλους, γαλήνης και ηρεμίας.
Το Πάρκο Κολοκοτρώνη, η καρδιά του Δήμου Ναυπλιέων, επιστρέφει καλύτερο από ποτέ για να ομορφύνει ακόμη περισσότερο την ιστορική πόλη. Η ολοκλήρωση του δημοτικού αυτού έργου με τις φυτεύσεις που έγινα σύμφωνα με τη Φυτοτεχνική μελέτη, έχει εγκριθεί από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, περιβαλλοντικούς και αρχαιολογικούς.
Το Πάρκο Κολοκοτρώνη τοπόσημο της πόλης του Ναυπλίου, μετά την ανάπλαση του κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν έναν ακόμη αναμορφωμένο, ασφαλή και σύγχρονο χώρο αναψυχής. Στο κέντρο του πάρκου δεσπόζει ο μνημειακός έφιππος ανδριάντας του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρου Kολοκοτρώνη.
Το πάρκο Κολοκοτρώνη, ή αλλιώς Βοτανικός Κήπος του Ναυπλίου για άλλους, διαμορφώθηκε με την επέκταση της πόλης μέχρι τη θέση του Σιδηροδρομικού Σταθμού και πραγματοποιήθηκε με διάταγμα του 1901. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της νεοελληνικής γλυπτικής, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Tήνιο γλύπτη Λάζαρο Σώχο στο Παρίσι.
Το χρηματικό ποσό για την αγορά του ανδριάντα ήταν ιδιαίτερα υψηλό και χρειάστηκε να γίνει πανελλήνιος έρανος για τη συγκέντρωσή του. Το 1894 το άγαλμα χυτεύτηκε στο χυτήριο Tιεμπό των Παρισίων και το 1895 μεταφέρθηκε στην Ελλάδα . Το βάθρο, δωρεά του εφέτη Nικόλαου Kωτσάκη, σχεδιάστηκε στο Παρίσι από τους αδελφούς Tιερό και κατασκευάστηκε το 1900 στην Αθήνα στο μαρμαρογλυφείο του Ιωάννη Xαλδούπη.
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα έγιναν το 1901.
O Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του Αγώνα της Απελευθέρωσης της Ελλάδος από τους Τούρκους, έζησε αρκετά χρόνια στο Ναύπλιο, όπως και άλλοι γνωστοί οπλαρχηγοί. Του είχε παραχωρηθεί σπίτι στην Πλατεία Συντάγματος, καθώς και κτήματα στην είσοδο της πόλης στη σημερινή οδό Άργους, μαζί με το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που σώζεται μέχρι σήμερα.