Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού μας έναντι επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών και λειτουργεί καλά όταν τρέφεται καλά, κοιμάται καλά και ασκείται, μεταξύ άλλων, τακτικά.

Ποια τρόφιμα είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τη σωστή λειτουργία του;

Τα 7 τρόφιμα που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας

  • Κουρκουμάς
    Ο γνωστός σε όλους μας κουρκουμάς έχει αποδειχθεί πως αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό. Προσθέστε τον κουρκουμά στη διατροφή σας, σε ένα ζεστό ρόφημα με μέλι, στον φυσικό χυμό πορτοκάλι, ακόμη και στο φαγητό.
  • Κανέλα
    Η κανέλα είναι νόστιμη και πολλοί την καταναλώνουν πολύ ευχάριστα ολοχρονίς. Μειώνει το χρόνο ανάρρωσης από ένα κρυολόγημα ή από γρίπη ενώ μπορεί να προστεθεί σε πολλά γεύματα και αφεψήματα. Προτιμήστε την κανέλα Κεϋλάνης για έξτρα άρωμα στο φαγητό και κυρίως για να επωφεληθείτε όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων του συγκεκριμένου μπαχαρικού.
  • Τζίντζερ
    Το τζίντζερ βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας να κερδίσουν τη μάχη ενάντια στις ιώσεις. Δοκιμάστε ένα ρόφημα με νερό, τζίντζερ, κανέλα, λεμόνι και λίγο μέλι. Είναι γευστικό και συνάμα σας κρατά «γερούς» και υγιείς. Επίσης, προσθέστε το στο ντρέσινγκ της σαλάτας σας.
  • Σκόρδο
    Το σκόρδο εξουδετερώνει τα βακτήρια και τους ιούς. Αν και ίσως δυσάρεστο στη γεύση και στην αναπνοή, είναι ωφέλιμο να υπάρχει στη διατροφή μας.
  • Μανιτάρια
    Άλλη μια τροφή που τονώνει το ανοσοποιητικό είναι τα μανιτάρια. Αν και δεν τα επιλέγουμε τόσο συχνά στην διατροφή μας, τα μανιτάρια είναι πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι επίσης σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη D, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Σύμφωνα με μελέτες, τα μανιτάρια βελτιώνουν την παραγωγή και την λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και ο οργανισμός μας προστατεύεται από ιούς, βακτήρια, παράσιτα και άλλους μικροοργανισμούς.
  • Γλυκοπατάτα
    Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και C, δυο βιταμίνες «ασπίδα» του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη Α βοηθά στην αποκατάσταση των κυττάρων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού μας συστήματος όταν αυτά εκτίθενται σε ιούς και βακτήρια. Η βιταμίνη C βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας να λειτουργούν με την «μέγιστη απόδοση».
  • Μούρα
    Πλούσια σε βιταμίνη C, διαιτητικές ίνες και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα μούρα μπορείτε να τα απολαύσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα. Γενικά, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου μας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγή: vita.gr