Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέσθηκε το διήμερο 15 και 16 Αυγούστου 2023 η μνήμη της κοιμήσεως του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γερασίμου του Νέου Ασκητού του εν Κεφαλληνία στον ομώνυμο Ιερό Ναό των Πατρών.

Ο Ιερό Ναός αυτός είναι σημείο αναφοράς για κάθε Κεφαλλήνα που κατοικεί στην πόλη των Πατρών και τα περίχωρά της.

Παραμονή της εορτής, Τρίτη 15 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 16 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα της εορτής τελέσθηκε ο Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιο Γεράσιμο.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην οσιακή βιωτή του Αγίου Γερασίμου κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους μεγάλους πνευματικούς του αγώνες που τον κατέστησαν επίγειο άγγελο και ουράνιο άνθρωπο, στην παρουσία του και στην μεγάλη του προσφορά στην Κεφαλονιά και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζοντας πως για τους Κεφαλονίτες το Ιερό και άφθαρτο λείψανο του Αγίου Γερασίμου είναι ο πολύτιμος θησαυρός τους.

Ιδιαιτέρως ο Θεοφιλέστατος παρακάλεσε να γίνουμε μιμητές του Αγίου Γερασίμου και να βαδίσουμε στα χνάρια του δηλαδή να αγαπήσουμε την προσευχή, τη νηστεία, την ταπείνωση, την ορθόδοξη άσκηση και τη νέκρωση των παθών μας. Έτσι θα αξιωθούμε και εμείς της χαράς του Παραδείσου.

Κλείνοντας τις θρησκευτικές εκδηλώσεις μετέφερε τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών έψαλλαν κατά το «επτανησιακό ύφος» οι Ιεροψάλτες Μάριος Σαράντης και Σπυρίδων Κασπίρης.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ», καθώς και αρχές και φορείς του τόπου.