Τις υποψηφιότητες όλων των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του σπιράλ, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, ανακοινώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Πέτρος Ψωμάς.

Τα έξι στελέχη βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του Πέτρου Ψωμά και για τη διετία 2022- 23 είναι εκλεγμένοι, από τη βάση της παράταξης, ως Γραμματέας (η Εύα Αθανασοπούλου) και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του σπιράλ.

Με κοινό στόχο την αλλαγή σελίδας στο Δήμο της Πάτρας ανακοινώνονται, λοιπόν, υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του σπιράλ: η πολιτικός μηχανικός Εύα Αθανασοπούλου «για να ξανα-αποκτήσει η Πάτρα τη δυναμική που ταιριάζει στην ιστορία της», η νοσηλεύτρια Ευαγγελία Βαβαρούτα, που πιστεύει σε μια «πόλη των ενεργών πολιτών!», η επίσης νοσηλεύτρια, προϊσταμένη Μαίρη Κάργα, «για μια Πάτρα, πόλη υγιή, ελεύθερη, πρωτοπόρο», ο ιατρικός επισκέπτης και φαρμακευτικός αντιπρόσωπος Χάρης Κοντογιαννάτος, με όραμα την «Πάτρα από το μέλλον», ο επιχειρηματίας - σύμβουλος επικοινωνίας Στάθης Πολίτης, για μια «ανοιχτή και ευημερούσα κοινωνία» και η τραπεζική υπάλληλος Άκια Σταμάτη, που υποστηρίζει πως «μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας».

ΟΙ ΕΞΙ (6) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ1. Αθανασοπούλου Ευανθία (Εύα) του Κλεομένη
Πολιτικός μηχανικός, Δρ. Πολεοδόμος – Χωροτάκτης, Business Coach και συγγραφέας
#υποδομές
«Να ξαναποκτήσει η Πάτρα τη δυναμική που ταιριάζει στην ιστορία της»

«Τα τελευταία χρόνια η Πάτρα εξελίσσεται με τόσο αργούς ρυθμούς που υπολείπεται σύγχρονων παροχών και υποδομών και η επισκεψιμότητά της περιορίζεται ημερολογιακά στην περίοδο των Απόκρεων και της θρησκευτικής εορτής του Αγ. Ανδρέα. Προπάντων, δε διαθέτει αναπτυξιακό πλάνο και αναγνωρίσιμη ταυτότητα, καταδικάζοντας στο ανέλπιδο το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Οι σύγχρονες επιταγές προϋποθέτουν συνεργατική αντίληψη, τεκμηριωμένες απόψεις, ουσιαστική παρουσία και ενεργή συμμετοχή του πολίτη στις λύσεις των προβλημάτων. Πιστεύω στην ανεξάρτητη και ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που όχι μόνο διεκδικεί αλλά και συνεργάζεται, όχι μόνο αντιστέκεται αλλά και αντιπροτείνει.»
Η Εύα Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών (1989) με Διδακτορικό Δίπλωμα  (Dr-Ing) στην Πολεοδομία – Χωροταξία – Περιβάλλον από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (1996). Έχει διδάξει χωρικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος  και του Εξωτερικού  και δημοσιεύσει / παρουσιάσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Διετέλεσε στέλεχος Αναπτυξιακών και Διαχειριστικών Φορέων (1998-2002), Διευθύντρια του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Δ.Ε. (2003-2009) και Δ/νουσα Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Πάτρας Α.Ε. (2013-2014).  Έχει εξειδικευτεί στο Business & Career Coaching και υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του ΙΜΕΓΣΕΒΕΕ  καθώς και της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Επιχειρήσεων έχοντας αναλάβει συμβουλευτική υποστήριξη σε δεκάδες επιχειρήσεις.  Διετέλεσε μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Δ.Ε., του ΔΣ του Συλ. Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας καθώς και Επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΤΕΕ Δ.Ε. για πάνω από δεκαπέντε χρόνια έως και σήμερα. Διετέλεσε, επίσης, μέλος και Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Έχει συγγράψει τρία μυθιστορήματα «Μέλαν σώμα, λευκό. 1981-2011, 30 χρόνια μετά την νίκη» από τις Εκδ. Διαπολιτισμός (2011), «Μνήμη και Σκιές. Οι χαμένοι δρόμοι της Σμύρνης» (2013) και «Σε δυο βάρκες» (2015) από τις Εκδ. «Πικραμένος» και πλήθος διηγημάτων.
Διατηρεί Τεχνικό Γραφείο ιδιωτικών οικοδομικών έργων μαζί με τον σύζυγό της Μηχανικό Pit van Allen και έχουν δύο παιδιά τον Φίλιππο και την Μελίνα, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της δημοτικής παράταξης σπιράλ και από το 2021 εκλεγμένη Γραμματέας.


2. Βαβαρούτα Ευαγγελία του Χρήστου
Νοσηλεύτρια 
#κοινωνία
«Πόλη των ενεργών πολιτών!»

«Το σπιράλ στις εκλογές του 2019, υπήρξε ο τόπος που αξιόλογοι συμπολίτες εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι μόνο, κατέθεσαν το κομμάτι τους γνώσης και του οράμα τους για την Πάτρα.
Όλοι μαζί εμπνευστήκαμε και αναπτύξαμε ένα λεπτομερές σχέδιο για να αλλάξουμε την πόλη που ζούμε. Με γνώμονα την ευαισθησία σε θέματα δημόσιας υγείας, κοινωνικής πολιτικής και προσβασιμότητας, διεκδικώ την ψήφο - δύναμη για να υπηρετήσω τους δημότες. Ένας απλός πολίτης για όλους τους απλούς πολίτες!»
Η Ευαγγελία Βαβαρούτα γεννήθηκε στην Πάτρα το 1977. Κόρη του Χρήστου και της Αναστασίας Βαβαρούτα, το γένος Φίλια, στα σχολικά χρόνια εκλέγεται στα μαθητικά συμβούλια θεωρώντας σημαντική τη φωνή των μαθητών μέσα στη σχολική κοινότητα. Φοίτησε στο τμήμα νοσηλευτικής του ΑΤΕΙ Πατρών. Από το 2001 εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας στα τμήματα των χειρουργείων και της μονάδας εντατικής θεραπείας ενηλίκων. Είναι παντρεμένη με τον Σταύρο Κουτουλογένη και μαζί έχουν τρία παιδιά, τον Νίκο, την Παρή και τον Χρήστο. Από το 2005 μαζί με τον σύζυγό της ασχολείται ερασιτεχνικά με το αργεντίνικο τάνγκο, όντας ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του συλλόγου «Πάτρα, λιμάνι του κόσμου» και συνδημιουργό, το 2016, του πολιτιστικού χώρου «Περί χορού Εμμέλεια.»


3. Κάργα Μαρία του Ανδρέα
Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια ΠΕ, Μsc, PhD
#περιβάλλον
«Πάτρα, πόλη υγιής, ελεύθερη, πρωτοπόρος»

«Συμφωνώντας απόλυτα με τον στίχο του γνωστού τραγουδιού «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα» και έχοντας ως βασικό άξονα στη ζωή μου το «καλύτερα να ανάψεις ένα κερί παρά να καταριέσαι το σκοτάδι», αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα με την ομάδα του σπιράλ με τους οποίους με ενώνει η αγάπη για την Πάτρα. Σε μια πόλη που μας πληγώνει καθημερινά, έχουμε τη διάθεση να φέρουμε το νέο, να τολμήσουμε τις αλλαγές και να αποστασιοποιηθούμε από τις κομματικές γραμμές, που μόνο προβλήματα δημιουργούν. Η εκπροσώπηση των πολιτών στον Δήμο είναι βαθιά πολιτική πράξη, με μεγάλη ευθύνη την οποία μέχρι τώρα η πλειονότητα των εκλεγμένων δε φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει, αφού άλυτα προβλήματα μας βασανίζουν καθημερινά. Στο σπιράλ εδώ και τέσσερα χρόνια μελετάμε αυτά τα προβλήματα, σεβόμαστε τη γνώμη των ειδικών και αφουγκραζόμαστε πάντα τους ανήσυχους πολίτες. 
Ονειρεύομαι και παράλληλα απαιτώ μια πόλη σύγχρονη που θα αξιοποιεί τη γνώση και την εμπειρία αυτών που ξέρουν (και είναι πολλοί αυτοί γύρω μας). Θέλω μια δημοτική αρχή ευέλικτη, με ανοικτά μάτια και αυτιά, χωρίς παρωπίδες, η οποία θα αξιοποιήσει τη μοναδικότητα αυτής της πόλης  λόγω γεωγραφικής θέσης, ιστορίας καιπολιτισμού. Θέλω να εκφράσω τον μέσο ενεργό πατρινό πολίτη που για όλα όσα τον στενοχωρούν προσπαθεί να παρέμβει ουσιαστικά, πιστεύοντας στην ομαδική δουλειά και στις αρχές της Δημοκρατίας που τη διέπουν, έτσι ώστε η Πάτρα να αναπτυχθεί και να αποτελέσει την πρωτεύουσα της Νότιας Ελλάδας.»
Η Μαίρη Κάργα είναι πτυχιούχος του Νοσηλευτικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (1996) και τη Δημόσια Υγεία και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το 2009. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Αγγλία, την Ελβετία και τη Γαλλία στο πλαίσιο προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έχει εργαστεί στο τμήμα για την ασφάλεια των ασθενών (patient safety) στα Γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. Εργάζεται από το 1996 μέχρι και σήμερα, έχοντας υπηρετήσει διάφορες Κλινικές σε ελληνικά Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία, ως Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων και ως Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων στο ΠΓΝ Πατρών. Επίσης έχει εργαστεί
στην 6η Υ.Πε ως Προϊσταμένη του Τμήματος Ποιότητας. Από το 2013 είναι Προϊσταμένη στην Α’ Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Συμμετέχει από το 1996 σε ελληνικά και διεθνή Νοσηλευτικά Συνέδρια και λοιπές εκπαιδευτικές δραστηριότητες νοσοκομείων ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και διαχείριση των λαθών. Είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ευθραυστότητας (FFN Greece) έχοντας συμμετάσχει ενεργά στη μετάφραση του 1ου βιβλίου για τους Νοσηλευτές. 
Έχει διδάξει ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Νοσηλευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΑΤΕΙ Πατρών. Είναι μέλος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας. Έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση αιμοδοσιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο ΤΕΙ Μεσολογγίου και στο 2ο Σύστημα Προσκόπων. Είναι, επίσης, ενεργό μέλος σε Εθελοντικές Οργανώσεις από το 1990 έως και σήμερα όπως η Διεθνής Αμνηστία στην Πάτρα, οι Πολίτες Πάτρας Εν Δράσει, η Ομάδα Αιγαίου, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πατρών. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα προστασίας περιβάλλοντος και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για τη διαχείριση αποβλήτων. Επίσης έχει συμμετάσχει στη διαχείριση των αδέσποτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη μουσική. Είναι από τα Ιδρυτικά μέλη του σπιράλ το 2019.


4. Κοντογιαννάτος Χάρης του Νικολάου
Ιατρικός επισκέπτης, φαρμακευτικός αντιπρόσωπος
#διοίκηση

«Πάτρα από το μέλλον»

«Αγαπώ την Πάτρα και έμαθα να ζω σε αυτή. Είμαι άνθρωπος αισιόδοξος και πάντα κοιτάζω μπροστά. Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να αλλάξει πορεία ο Δήμος Πατρέων. Εννέα χρόνια μη δημιουργικότητας και παλαιοκομματικής αντίληψης για τον Δήμο, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Πιστεύω ότι η ομάδα του σπιράλ με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να πετάξει ψηλά η πόλη της Πάτρας. Συστρατευμένος από την ίδρυση του σπιράλ δηλώνω και τώρα παρών στην προσπάθεια για να ζήσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές μια άλλη Πάτρα που θα έρχεται από το μέλλον.»
Ο Χάρης Κοντογιαννάτος γεννήθηκε το 1965 στην Πάτρα όπου και μεγάλωσε. Είναι πτυχιούχος ηλεκτρονικός της Σχολής Εργοδηγών, ενώ έχει επίσης σπουδάσει κομμωτική με εξειδίκευση στην τεχνική βαφών στο Κέντρο της Wella. Έχει παρακολουθήσει κύκλο σπουδών επάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει πιστοποιηθεί από το ΕΛΚΕΠΑ. Είναι πιστοποιημένος Ιατρικός επισκέπτης και πωλητής digital marketing από την TUV HELLAS. Εργάζεται στον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς, στο τμήμα πωλήσεων, σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρίες, τα τελευταία 27 χρόνια. Έχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση στον χώρο του φαρμάκου σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο ως μέλος ΔΣ της
Ομοσπονδίας Φαρμάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρικών Επισκεπτών Αχαΐας για δυο θητείες και ενεργό μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Επίσης έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του επικουρικού – επαγγελματικού ταμείου εργαζομένων στο φάρμακο για 11 χρόνια, υπηρετώντας όλες τις θέσεις του ΔΣ με ανώτερη αυτή του προέδρου.


5. Πολίτης Ευστάθιος (Στάθης) του Θεόδωρου
Επιχειρηματίας - Σύμβουλος Επικοινωνίας
#διοίκηση
«Ανοιχτή και ευημερούσα κοινωνία»

«Λίγοι ενεργοί πολίτες της Πάτρας, ξεκινήσαμε πριν 4,5 χρόνια μiα προσπάθεια για να κάνουμε το όραμά μας πράξη και να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά την πόλη των ονείρων μας με στοχοπροσήλωση και πείσμα για μια αληθινά ανοικτή και ευημερούσα κοινωνία.»
Ο Στάθης Πολίτης γεννήθηκε το 1983 στην Πάτρα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, συνέχισε με μετεκπαίδευση στο London School of Economics. Στο Λονδίνο έζησε για άλλα τρία χρόνια, εργαζόμενος στον ξενοδοχειακό όμιλο Accor. 
Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στον χώρο του διαδικτύου με διάφορα εγχειρήματα, κύριο εκ των οποίων είναι το thebest.gr. Ως σύμβουλος επικοινωνίας έχει να επιδείξει συνεργασίες με πατρινές και πανελλαδικής εμβέλειας επιχειρήσεις. Ως αρθρογράφος έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης. Έχει αναπτύξει πολυσχιδή εθελοντική δράση, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Απόλλωνα Πάτρας και παραμένει φανατικός καρναβαλιστής, επικεφαλής του Πληρώματος 95. Πρόσφατα εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.


6. Σταμάτη Παναγιώτα (Άκια) του Χαραλάμπους
Τραπεζική υπάλληλος
#πολιτισμός

«Μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας»

«Όταν το 2019 ο οραματιστής, άξιος, αγαπημένος φίλος και συνοδοιπόρος, Πέτρος Ψωμάς ανακοίνωσε τη δημιουργία του ανεξάρτητου, απαλλαγμένου από κομματικούς μηχανισμούς συνδυασμού “σπιράλ”, το οποίο ξεκινά από τον άνθρωπο και την πίστη στις δυνατότητές του, δεν μπορούσα παρά να ενεργοποιηθώ, να συνταχθώ και να συνεργασθώ με την ομάδα των δημιουργικών ανθρώπων που είχε επιλέξει. Αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας αυτής ήταν η δημιουργία της δημοτικής πρωτοπόρας παράταξης σπιράλ, με καταστατικό, διαδικασίες καιεκλεγμένα όργανα. Η ενεργή συμμετοχή και δράση μου με οδήγησε να εκπροσωπήσω θεσμικά το σπιράλ ως "παρατηρήτρια " στο ΔΣ της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι από το 2019, στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας καθώς και στα όργανα της παράταξης. Οδηγώντας στην εκλογή μου ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας από 1/1/2022 .
Απόρροια αυτής της εμπειρίας είναι η πεποίθηση πως, τόσο τα έργα μακράς πνοής όσο και οι μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στη ζωή τους. .
Απαραίτητη προϋπόθεση, ο εμπνευσμένος επικεφαλής, το όραμα, η πολιτική βούληση, η ομάδα. Ο Πέτρος Ψωμάς και η δημοτική παράταξη σπιράλ. μπορεί να βελτιώσει τη γειτονιά μας, μπορεί να αλλάξει την πόλη μας.»
H Άκια Σταμάτη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, μεγάλωσε στη Ναύπακτο και από το 1997 κατοικεί πλέον μόνιμα στην Πάτρα. Παρότι της δόθηκε της φορές η ευκαιρία να αλλάξει τόπο διαμονής λόγω της εργασίας της, μία τυχαία «συνάντηση» με το καρναβάλι και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, εξελίχθηκε σε μεγάλη αγάπη και ήταν καθοριστική για την απόφασή της να κατοικήσει μόνιμα στη Πάτρα. Αυτή η συνάντηση την έφερε σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της Πάτρας και κυρίως με τους τους ανθρώπους που φέρουν και δημιουργούν αυτό τον πολιτισμό στην πόλη. Από το 2004 δραστηριοποιήθηκε στο ΕΣΠ Ρεφενέ, όπου διετέλεσε μέλος του ΔΣ από το 2006 έως το 2011. Από το 1996 έως το 2013 έχει εργασθεί στις τράπεζες Εργασίας, EFG EUROBANK ERGASIAS και Τράπεζα Probank . Εργάζεται στην ΕΤΕ από το 2013 έως σήμερα. Ούσα ιδρυτικό μέλος της δημοτικής παράταξης σπιράλ και εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής της Γραμματείας από 1/1/2022, κρατά το ρόλο της παρατηρήτριας των Δ.Σ στην ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι από το 2019 και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το 2022.