Πεδίο εξωσχολικών και διαφόρων ομάδων έχουν γίνει τα προαύλια των σχολικών συγκροτημάτων της Πάτρας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από την μία οι νεαροί που μη έχοντας κάπου για να παίξουν μπάσκετ αφού τα περισσότερα από τα ανοικτά υπαίθρια γήπεδα της Πάτρας είναι σε κακή κατάσταση, πηδούν από τις μάντρες για να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ.

Τα προαύλια έτσι μετατρέπονται τους μήνες του καλοκαιριού σε άτυπα γήπεδα μπάσκετ, με τους νεαρούς να παίζουν «μονό» ή διπλό, εμπεριέχοντας όμως και αρκετούς κινδύνους για την σωματική τους υγεία αφού μιλάμε επί της ουσίας για κλειδωμένους χώρους.

Αν κάτι συμβεί, ένας τραυματισμός ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει θέμα. Από την άλλη βέβαια υπάρχει και το ζήτημα των εξωσχολικών που πάνε έξω από τα σχολεία τις βραδινές ώρες κυρίως, κάνοντας τα δικά τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το κέντρο της Άμεσης Δράσης έχει ειδοποιηθεί για βανδαλισμούς και φθορές στα προαύλια των σχολικών συγκροτημάτων της Πάτρας, είτε στο κέντρο, είτε σε συνοικίες.

Τα σχολεία, παρά τις πιέσεις που έχει ασκήσει η δημοτική αρχή προς το κεντρικό κράτος, για την πρόσληψη σχολικών φυλάκων, παραμένουν αφύλακτα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον χειμώνα όταν τα μαθήματα τελειώνουν υπάρχει ζήτημα αφού τις βραδινές ώρες συγκεντρώνονται έξω από αυτά ομάδες εξωσχολικών.

Κι αυτό, όταν σύμφωνα με κύκλους της δημοτικής αρχής, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για την ριζική ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων και συγκροτημάτων της Πάτρας, με τους όποιους βανδαλισμούς γίνονται να χαλούν την καλή εικόνα που υπάρχει στην πλειοψηφία των σχολείων.