Ανεξάρτητα από την επισκεψιμότητα που υπάρχει το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα, ένα θέμα που έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης με τα κυβερνητικά στελέχη και τις πηγές του υπουργείου Τουρισμού να αναφέρουν ότι κάνουμε μια πολύ καλή χρονιά και τους επαγγελματίες στα top τουριστικά μέρη να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, το δεδομένο είναι ένα.

Από πλευράς κατανάλωσης η φετινή χρονιά είναι η πιο συγκρατημένη από όλες, με τους ξένους τουρίστες να είναι ιδιαίτερα διστακτικοί όχι μόνο στις αγορές τους από τα εμπορικά μαγαζιά ή στην αναψυχή τους, αλλά ακόμα και στο φαγητό τους.

Κάθονται τρεις και τέσσερις στα τραπέζι και τρώνε για ένα ή δύο άτομα το πολύ, αναφέρουν πηγές πατρινών εργαζομένων που έχουν πάει για σεζόν στα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Όμως αυτή είναι μια διαπίστωση που έχουν κάνει άνθρωποι της εστίασης και του τουριστικού κλάδου της περιοχής μας, παρόλο που οι ξένοι τουρίστες που έρχονται είναι ασύγκριτα λιγότεροι με αυτών των νησιών.   

Ένα παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη σε ψησταριά στο κέντρο της Πάτρας που μας περιγράφει εργαζόμενος. Στο μαγαζί ήρθαν για μεσημέρι μια οικογένεια Γερμανών τουριστών. Ένα ζευγάρι και ένα παιδί στα 12 με 14.

Πήραν μια πίτα, ένα σουβλάκι, μια σαλάτα και δύο κοκα κόλες και αυτό ήταν όλο. Την πίτα μάλιστα την μοιράστηκαν στα δύο και το παιδί έφαγε το σουβλάκι. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Αχαΐας ή της Ηλείας, με κινητικότητα στον εισερχόμενο τουρισμό.

Οι τουρίστες που έχουν αποφασίσει να έρθουν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα, έρχονται με σκοπό να χαλάσουν όσο λιγότερα χρήματα μπορούν.

Από την άλλη η ακρίβεια που υπάρχει κυρίως σε τουριστικά μέρη, αλλά και η αισχροκέρδεια που έχει διαπιστωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει κάνει τους τουρίστες να είναι ακόμα πιο διστακτικοί στις αγορές τους και στα όσα καταναλώνουν.