Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό με τρόφιμα πολύ πριν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς κελσίου. Ο λόγος είναι οι επιπτώσεις που έχει η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με τη λειψυδρία και τις κακές γεωργικές πρακτικές απειλούν την παγκόσμια γεωργία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Alain-Richard Donwahi, πρώην υπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού, ο οποίος ηγήθηκε της περσινής συνόδου Cop15 του ΟΗΕ για την ερημοποίηση, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας εκδηλώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια πανδημία που πρέπει να καταπολεμήσουμε γρήγορα. Δείτε πόσο γρήγορα εξελίσσεται η υποβάθμιση του κλίματος – νομίζω ότι εξελίσσεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προβλέψει», δήλωσε. «Όλοι έχουν κολλήσει στον 1,5C [πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα] και είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Αλλά στην πραγματικότητα, κάποια πολύ άσχημα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν, όσον αφορά την υποβάθμιση του εδάφους, τη λειψυδρία και την ερημοποίηση, πολύ πριν από τον 1,5C.»

Τα προβλήματα της αύξησης της θερμοκρασίας, των καύσωνων και των εντονότερων ξηρασιών και πλημμυρών, θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές, δήλωσε ο Donwahi. «[Κοιτάξτε] τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην επισιτιστική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στη μετανάστευση του πληθυσμού, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πληθωρισμό. Θα μπορούσαμε να έχουμε επιτάχυνση των αρνητικών επιπτώσεων, εκτός από τη θερμοκρασία», δήλωσε.

Οι κακές γεωργικές πρακτικές δεν βοηθούσαν, είπε. «Η υποβάθμιση του εδάφους έρχεται με κακές συνήθειες και ο τρόπος που κάνουμε τη γεωργία μας θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του εδάφους. Όταν επηρεάζεται το έδαφος, επηρεάζεται και η απόδοση», είπε.

Ο Donwahi κάλεσε τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να εμπλακούν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για την επίτευξη κέρδους. «Ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται για τη γεωργία και την καλύτερη χρήση του εδάφους. Μιλάμε για [βελτίωση] των αποδόσεων.

Μιλάμε για την αγροδασοπονία, η οποία είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έχει απόδοση της επένδυσης», δήλωσε. «Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι, να βρούμε νέα οχήματα χρηματοδότησης».