Μουντζουρωμένα και σπασμένα μάρμαρα. Χόρτα και φυτά που δεν έχουν κοπεί. Γκαζόν ξερό, βανδαλισμοί σε διάφορα σημεία και ένα σκηνικό υποβάθμισης είναι αυτό που κυριαρχεί στην πλατεία κάτω από την εκκλησία της Παντάνασσας.

Από τα σκαλάκια που τερματίζουν τον πεζόδρομο της Παντάνασσας έως και στην πλατεία που υπάρχει κάτω από τον ναό. Η πλατεία αποτελεί, ως γνωστόν, σημείο συνάντησης των νεαρών σκεϊτάδων και bmxάδων της πόλης.

Δεν είναι όμως εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην Αλεξάνδρου Υψηλάντου και στην Καραϊσκάκη, είναι το σκηνικό εγκατάλειψης που χαρακτηρίζει μια πλατεία που βρίσκεται κάτω από έναν από τους σημαντικότερους ναούς της Πάτρας ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και προσκυνητών.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελληνικής νεοκλασικής ναοδομίας, με μεγάλη αρχιτεκτονική, ιστορική και θρησκευτική αξία για την Πάτρα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα social media η εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού της Παντάνασσας έχει ζητήσει εδώ και καιρό τον καθαρισμό της πλατείας και των σημείων που βρίσκονται γύρω από την εκκλησία.

Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Καμία ανταπόκριση. Κι αυτό ενώ πλησιάζει η 8η Σεπτεμβρίου όπου ο ιερός ναός της Παντάνασσας τιμά το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου και πανηγυρίζει, περιμένοντας δεκάδες πιστούς όχι μόνο από την Πάτρα, αλλά και από τις γύρω περιοχές του νομού.

Οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Γιαννίκα.