Με πολύ υψηλά ποσοστά βρίσκεται η Πάτρα στη λίστα των πόλεων όπου υπάρχει παραεμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Αστυνομικής  Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία αυτά που έχουν προκύψει από ελέγχους που έχουν γίνει στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού που πλήττει τις νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά και την εθνική οικονομία από τη στιγμή που μιλάμε ως επί το πλείστον για μαύρα λεφτά που δεν φαίνονται πουθενά, η Αχαΐα είναι ένας από τους νομούς που το παραεμπόριο ανθεί.

Από τους 696 ελέγχους που έγιναν συνολικά τα δύο πρώτα εξάμηνα του 2022 και του 2023, μόνο στην Αχαΐα, προέκυψαν 61 παραβάσεις, όπου αφαιρέθηκε η άδεια από του εν λόγω μικροπωλητές που πουλούσαν παράνομα  τα είδη τους. Στην Δυτική Ελλάδα συνολικά το ίδιο χρονικό διάστημα περισσότεροι από 1.500 έλεγχοι όπου διαπιστώθηκαν πάνω από 60 παραβάσεις.

Πέρα όμως από το θέμα των αδειών το παράνομο εμπόριο ανθεί σε επίπεδο λαθρεμπορίου και πώλησης « μαϊμού» ειδών, κυρίως σε ρούχα και υποδήματα, τις λεγόμενες απομιμήσεις.

Σύμφωνα με τους εμπόρους τα «μαϊμού» είδη υπάρχουν κυρίως στις παρυφές των λαϊκών αγορών της Πάτρας, από μικροπωλητές που στήνουν τους πάγκους τους, χωρίς να έχουν συνήθως άδειες και πωλούν με το… κιλό διαφόρων ειδών ρούχα από t- shits, φόρμες και μαγιό έως τζιν, κουστούμια και… νυφικά.

Μια ακόμα μορφή του παραεμπορίου που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια έχει να κάνει, σύμφωνα με τους εμπόρους, με το ηλεκτρονικό εμπόριο,  όπου εκεί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, με άγνωστου ταυτότητας εταιρείες που εμφανίζονται είτε στο διαδίκτυο, είτε στα social media να αντιγράφουν σήματα γνωστών και μεγάλων φιρμών, πωλώντας τα σε τιμές ευκαιρίας.