Ένα κηρυγμένο νεότερο μνημείο, τα παλαιά σφαγεία της Πάτρας, που έχει χαρακτηρισθεί με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ως έργο τέχνης, μετατρέπεται σε πολυδύναμος κόμβος εκπαίδευσης για τον πολιτισμό και τη δημιουργική βιομηχανία. Ο πολυδύναμος αυτός κόμβος θα έχει ως κέντρο αναφοράς το καρναβάλι της Πάτρας και τον καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά που τα συνοδεύει.

Για την υλοποίηση του έργου συμπράττουν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Πατρέων μέσω της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης, την οποία συνυπέγραψε πριν από λίγες ημέρες, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του έργου, αυτό έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό, 4.178.882,38 ευρώ.

Μάλιστα, το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοσθεί, σύμφωνα με υποδείξεις της επιτροπής παρακολούθησης, μετά τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα λοιπόν με την προγραμματική σύμβαση που παρουσιάζει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «οι εμπλεκόμενοι φορείς συμπράττουν, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για δωρεάν απόκτηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων όσων απασχολούνται ή δραστηριοποιούνται στον τομέα πολιτισμού - δημιουργικών βιομηχανιών».

Παράλληλα, μέσω της σύμβασης, διασφαλίζεται η βελτίωση των υποδομών του κτιριακού συγκροτήματος των παλαιών σφαγείων.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, φορέας χρηματοδότησης και εποπτείας του έργου είναι το υπουργείο Πολιτισμού, φορέας υλοποίησης είναι η κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», κύριος του έργου είναι ο Δήμος Πατρέων, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει ενέργειες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες της, με σκοπό τη διευκόλυνση της πορείας εκτέλεσης του έργου.

Το έργο, όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση, «περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μία σειρά από υποέργα, όπως προμήθειες ηλεκτρονικού, μηχανολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, λογισμικού, συγκέντρωση - παραγωγή τεκμηρίων και σχετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σχεδίαση εντύπων και εκτυπώσεις, σύστημα φωτισμού εξωτερικού χώρου, κινητή υπαίθρια σκηνή, ανάδειξη και δημιουργική αξιοποίηση υπαίθριου χώρου, κ.α.

Παράλληλα, προβλέπεται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο κτιριακό συγκρότημα των παλαιών σφαγείων.

Τα παλαιά σφαγεία, ένα νέο τοπόσημο

Σύμφωνα με το «Ιστορικό λεξικό των Πατρών» του Κώστα. Ν. Τριανταφύλλου, τα παλαιά σφαγεία κτίσθηκαν το 1903 επί δημάρχου Δ. Βότση και βρίσκονται στην Ακτή Δυμαίων απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας.

Όπως εκτιμάται, η υλοποίηση του έργου θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, μαζί με το μεγάλο έργο της αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης της παλιάς χαρτοποιίας «Λαδόπουλου», καθώς και την επισκευή και επαναλειτουργία του κλειστού θεάτρου, «Εργοστάσιο Τέχνης».

Τα έργα ανακαίνισης των παλαιών σφαγείων από τον Δήμο Πατρέων τελείωσαν τον Ιούνιο του 2021, ενώ από το 2020 και με την ολοκλήρωση του προγράμματος Sparc που χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία - Interreg Greece - Italy 2014 - 2020», ο χώρος στεγάζει τον καρναβαλικό οργανισμό, φιλοξενεί ετήσια εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους μαθητές της πόλης με αντικείμενο το καρναβάλι και τον καραγκιόζη. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων, ο χώρος απέκτησε ζωή φιλοξενώντας εκθέσεις, πολιτιστικές δράσεις, συναυλίες και συνέδρια.

Σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων, «στόχος είναι να αποτελέσουν τα παλαιά σφαγεία έναν χώρο γνώσης, δημιουργίας, διασκέδασης, πολύπλευρης εμπειρίας με πυρήνα το καρναβάλι και τον καραγκιόζη, δηλαδή ένα νέο τοπόσημο που δεν θα φιλοξενεί μόνο όλο τον χρόνο πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά εκεί θα αναπτυχθούν και προγράμματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης που αφορούν τον πολιτισμό.

Επίσης, τα ολοκληρωμένα κέντρα προβολής και μελέτης για το καρναβάλι και τον καραγκιόζη, αναμένεται, σύμφωνα με τον δήμο, να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης, ενώ το μεγάλο θεματικό καρναβαλικό πάρκο που θα αναπτυχθεί στους εξωτερικούς χώρους θα είναι φιλόξενο για τα παιδιά και συγχρόνως, θα λειτουργήσει και ως εκθεσιακός χώρος καρναβαλικών κατασκευών.


Η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων

Η υλοποίηση και ολοκλήρωση ενός θεμελιώδους έργου για την πόλη της Πάτρας και την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης με την μεταμόρφωση του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων μπήκε στην τελική ευθεία με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο «Κόμβος Εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργική Βιομηχανία» από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή.

Η Δημοτική Αρχή με κύρια φροντίδα την ικανοποίηση των αναγκών του πατραϊκού λαού, στηριζόμενη στην πρόταση της διεπιστημονικής ομάδας για την αξιοποίηση των Παλαιών Σφαγείων, συνέταξε και κατέθεσε πρόταση χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης.

Η πρόταση με τίτλο: «Κόμβος εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργική Βιομηχανία» εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και εντάχθηκε στο ταμείο ανάκαμψης με το ποσό των 4.178.882 ευρώ με φορέα υλοποίησης την ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας.

Οι συμβαλλόμενοι φορείς προχώρησαν στη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και προτεραιότητα για δωρεάν απόκτηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων – skill building (reskilling και upskilling) όσων απασχολούνται ή δραστηριοποιούνται στον τομέα πολιτισμού – δημιουργικών βιομηχανιών (CCI) της ευρύτερης περιοχής, καθώς και για τη βελτίωση των υποδομών των Παλαιών Σφαγείων, ώστε να αναδειχθούν σε πολυδύναμο Κόμβο Εκπαίδευσης για τον Πολιτισμό και τη Δημιουργική Βιομηχανία με κέντρο αναφοράς το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, μαζί με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά που τα συνοδεύει.  

Η μεταμόρφωση του πολυχώρου Παλαιών Σφαγείων και η είσοδός του στη νέα εποχή, αποτελεί βασικό μέλημα της δημοτικής αρχής που όταν το 2014 παρέλαβε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές το κατεστραμμένο και σε άθλια κατάσταση  κτιριακό συγκρότημα από τους πρώην «επενδυτές» του, το ανακαίνισε πλήρως και με τη συνεργασία των υγιών και ζωντανών δυνάμεων της πόλης του έδωσε πνοή και ζωή.

Μετά τις συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, φτάσαμε στη χρηματοδότηση ενός σπουδαίου έργου για την Πάτρα με στόχο την ανάδειξη των Παλαιών Σφαγείων σε πολιτιστικό κέντρο-τοπόσημο για την πόλη με άξονες το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, σημείο αναφοράς για τα παιδιά μας και πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης.