Όλα θα κριθούν σε ότι έχει να κάνει με την τουριστική σεζόν και το αν εντέλει κλείσει με θετικό πρόσημο ή αν αληθεύουν όλα αυτά τα στοιχεία που αναφέρονται σε μια χρονιά ρεκόρ εσόδων, ξεπερνώντας και το 2019, από έναν και μόνο παράγοντα.

Από το αν υπάρξει παράταση της τουριστικής σεζόν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, με την κίνηση να αντιστοιχεί στο ίδιο σχεδόν επίπεδο της κορύφωσης της, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Αυτό τονίζουν τουλάχιστον οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου που δραστηριοποιούνται στα top τουριστικά μέρη του Ιονίου που βρίσκονται κοντά στην Πάτρα, αυτά της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουριστικού – ξενοδοχειακού κλάδου η χρονιά ξεκίνησε μέτρια, με τον Μάιο και τον Ιούνιο να μην ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις προσδοκίες που είχαν κτιστεί στην αρχή της σεζόν.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου η τουριστική κίνηση ισορρόπησε, με την προσέλευση των τουριστών να είναι αυξημένη από όλες τις αγορές της Ευρώπης. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και τον Αύγουστο.


Μειωμένη η κατανάλωση

Όμως το ταμείο θα γίνει στο τέλος και παράγοντας που θα κρίνει τα πάντα είναι η παράταση της σεζόν (κάτι που σε αυτά τα νησιά θεωρείται δεδομένο).

Αυτό που έχει φανεί πάντως από τώρα είναι ότι ανεξάρτητα από την επισκεψιμότητα , τις αφίξεις στα αεροδρόμια και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία – καταλύματα, είναι ότι η κατανάλωση από τους τουρίστες είναι ακόμα λιγότερη από πέρυσι εξαιτίας της ακρίβειας.

Κάτι που σημαίνει ότι όποια και αν είναι η τουριστική κίνηση οι τοπικές αγορές δεν την αισθάνονται στον βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε.