NEWS | 2: Ειδήσεις - 19: Αθλητισμός

Ιτούδης: «Θα περιμένουμε για τον Γιάννη - Σεβαστές οι απουσίες όλων των παιδιών»

Tue, 01 Aug 2023 17:15:00 +0300 17:15 Patras Events logo

Όσα δήλωσε σε συνέντευξή του

Στην κατάσταση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, τις απουσίες ορισμένων αθλητών και το πλάνο της Εθνικής για το Μουντομπάσκετ αναφέρθηκεο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για τον Νίκο Γκάλη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Δημήτρης Ιτούδης στη Media Day της Εθνικής

Για την προετοιμασία της Εθνικής, με τους παρόντες και απόντες: «Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω τη συνέντευξη, με τα συλληπτήρια μου στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους συγγενείς και από ό,τι φαίνεται οι περισσότερες από αυτές είναι εμπρησμοί. Συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας. Την προηγούμενη φορά που είχε τύχει αν μιλήσω δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Δεν γίνεται να μην συμμετέχουμε στα θέματα της κοινωνίας. Θα ήθελα, παράλληλα, να πω συγχαρητήρια στα παιδιά της Εθνικής Πόλο.

Ξεκινήσαμε ήδη την προετοιμασία μας, με όποια προβλήματα μπορεί να έχουμε. Για εμάς συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο μότο τι γράφει η φανέλα που φοράμε. Η Εθνική Ελλάδας είναι εθνική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, πέρα από τα ονόματα, ξεκινώντας από εμένα που είναι προπονητής ή ο πρόεδρος. Εκπροσωπούμε την Ελλάδα, εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Όπως είπαμε στην πρώτη συνάντησή μας, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι είναι εδώ. Είναι οικειοθελώς. Δεν είναι εδώ επειδή τους κάναμε κάποια χάρη, αλλά μέσα από την προσπάθεια που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα. Είναι σημαντικό πως μετά την πρώτη εβδομάδα που είχαμε την ομάδα στο γήπεδο, υπάρχει φοβερή θέληση. Έχουμε κατανοήσει πως αν θέλουμε να κάνουμε μία προσπάθεια, πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια εκτός ορίων, όσον αφορά την προσπάθεια που πρέπει να κάνει ο καθένας το κάτι παραπάνω, με την ομάδα να αποκτήσει μία ταυτότητα που θα κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες. Αν συνδέσουμε την προσπάθεια που κάναμε το προηγούμενο καλοκαίρι, μαζί με τις προηγούμενες προσπάθειες των παραθύρων, ανέδειξαν κάτι. Ήταν ελκυστικό στο μάτι του Έλληνα φιλάθλου, μπήκε ξανά στα σπίτια του η εθνική ομάδα και κάναμε μία προσπάθεια που δεν πήγε όπως προσδοκούσαμε, αλλά ήταν πολύ σημαντική. Θέλουμε να το συνεχίσουμε. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την Εθνική, γνωρίζοντας τι γράφει μπροστά από τη φανέλα, και όχι από πίσω».

Για τις διαφοροποιήσεις που επίκεινται στο ρόστερ σε σχέση με την ομάδα του Ευρωμπάσκετ: «Αναμφίβολα, τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτεις ορίζουν και το παιχνίδι που θα ακολουθήσεις. Δεν γίνεται να παίζεις με τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού, όταν έχεις διαφορετικά στελέχη και χαρακτηριστικά παικτών. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι θα πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω ο καθένας μας στον αμυντικό τομέα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε φάσεις που θα τρέξουμε. Είμαστε ομάδα που μπορεί να απλώσει το παιχνίδι στο γήπεδο, κάτι που θα κάνουμε και στα φιλικά που ακολουθούν. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και αυτό φάνηκε στην πρώτη εβδομάδα των προπονήσεων, όπως μεταφέρθηκε από τη θεωρία στην πράξη. Προφανώς πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς και να βγούμε από τα όριά μας, για ένα επιθετικό φάουλ, ένα αμυντικό φάουλ, ένα κλέψιμο. Επιθετικά, επειδή το μπάσκετ, δεν είναι μονοδιάστατο. Δεν γίνεται σε μία Εθνική ομάδα να μην δίνεις σημασία στην άμυνα ή τις λεπτομέρειες, αλλά και τα χαρακτηριστικά των δημιουργών που έχουμε αυτή τη στιγμή, μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το παιχνίδι μας και να δώσουμε περισσότερο την μπάλα στα χέρια τους, έχοντας τις καλύτερες δυνατές εκτελέσεις».

Για την συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μουντομπάσκετ: «Αυτή η ερώτηση πρέπει να απευθύνεται περισσότερο στους γιατρούς μας και στους γιατρούς των Μπακς. Ο Γιάννης κάνει μία προσπάθεια και θα επανεξεταστεί και σύντομα θα έχουμε μία τελική ενημέρωση, για το αν προλαβαίνει ή όχι.

Θα συμφωνήσω με τη λογική της ομάδας, ηο ποία έχει αμφιβολίες και πρέπει να δούμε με τον παρονομαστή. Έχουμε να κάνουμε με τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο και η αναμονή μας αυτή είναι δικαιολογημένη. Παράλληλα, ως προπονητής και ως άνθρωπος του μπάσκετ, καταλαβαίνω την ερώτηση κατά πόσο μπορεί να περιμένουμε τον Γιάννη, και για αυτό πρέπει να περιμένουμε. Για αυτό σας είπα για τους γιατρούς, και αν θα είναι μέσα ή όχι για τη Σλοβενία».

Για την απουσία του Ντόρσεϊ και την είσοδο Γουόκαπ όσον αφορά τον «νατουραλιζέ» της Εθνικής: «Δεν αναφέρθηκα, αλλά θα αναφερθώ. Υπήρξαν αθλητές που επικοινώνησαν μαζί μου ή με την ΕΟΚ στον κατάλληλο χρόνο, για τους λόγους που δεν μπορούν να είναι φέτος. Και ο Σλούκας, και ο Νικ Καλάθης, και ο Κασελάκης, αλλά και ο Τάιλερ. Ένας κοινός παρονομαστής ήταν κάποιοι τραυματισμοί που τους απέτρεψαν να είναι παρόντες, ώστε να αφοσιωθούν στις ομάδες τους αυτό το καλοκαίρι. Ο Ντόρσεϊ είχε ένα χαρούμενο γεγονός και θα ήθελε να είναι παρών στην εγκυμοσύνη της συζύγου του. Άρα είναι μία υποθετική ερώτηση, το αν και το εφόσον, δεν είμαστε σε αυτή την ευχάριστη θέση να έχουμε όλους τους παίκτες παρόντες. Και αυτοί που είναι εδώ δείχνουν μεγάλο ζήλο στις προπονήσεις, που είναι το πρώτο κεφάλαιο, ακολουθούν τα φιλικά και μετά η συνεργασία που θα έχουν στο παρκέ οι παίκτες. Ο ζήλος και η αυταπάρνηση είναι εδώ. Δεν έχω παράπονο, αλλά χαίρομαι που είμαστε εδώ. Για εμάς είναι πρόκληση να μπούμε με μία ομάδα, που θα φτιάξει την ταυτότητά της μέσω των φιλικών, και να δούμε τι μπορεί να κερδίσει σε άμυνα και επίθεση, φάση προς φάση».

Για το σχεδιασμό της Εθνικής με τα προβλήματα που υπάρχουν: «Το σκεφτόμουν πριν τρεις μέρες πριν ξεκινήσουμε τις προπονήσεις, στο μίτινγκ που είχαμε με τους συνεργάτες μου. Τι είδους μπάσκετ θα παίξουμε. Έχουμε μπει σε μία πορεία, αυτή είναι η κατάσταση. Και δεν θα αλλάξουμε την πορεία. Έγιναν προσπάθειες να συζητήσουμε με τους αθλητές και είχαμε ξεκάθαρη στάση γιατί δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Αξίζουν σε όλα τα παιδιά που έχουν προσφέρει στην Εθνική και δεν θέλω να υπάρξει οποιαδήποτε μομφή για τον οποιονδήποτε αθλητή. Δεν γυρίζουμε πίσω. Το σκεφτήκαμε τότε και τώρα σκεφτόμαστε το τώρα, πώς θα κάνουμε ένα υγιές σύνολο για τη διοργάνωση που έρχεται».

Για το στοιχείο ανταγωνισμού στην ομάδα με την παρουσία του Γιάννη, σε σχέση με τη δουλειά που έγινε πέρυσι: «Πρέπει να δούμε τα ρόστερ και των άλλων ομάδων. Είχαμε ένα κακό τρίτο δεκάλεπτο, σε άμυνα και επίθεση, αν μιλάμε για την Εθνική. Θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο για αυτό το κομμάτι. Στο μπάσκετ δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στην προπονητική προσέγγιση, η δική μου εμπειρία αυτό λέει. Όπως έλεγε και ο Νίκολιτς, κάνε αλλαγές, κάνε κάτι. Λάθος δεν υπάρχει. Ένας μπορεί να το κάνει έτσι, ο άλλος αλλιώς. Η αγωνιστική ταυτότητά μας θα είναι αυτή: αμυντικά να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να δημιουργήσουμε λάθη και να επιδείξουμε συνοχή, αφού αρκετοί από τους αθλητές που θα είναι στην τελική δωδεκάδα δεν έχουν παίξει μεταξύ τους και άλλοι έχουν αγωνιστεί».

Και κατέληξε, λέγοντας: «Η Εθνική είναι εθνική υπόθεση, επειδή έχετε έχετε έναν σημαντικό ρόλο και ενημερώνετε τον κόσμο, προσπαθήστε να ενώσετε τον κόσμο. Η εθνική σημαίνει ενότητα. Τα ονόματα, τα πρόσωπα δεν έχουν καμία σημασία και εσείς πρέπει να ενώσετε τον κόσμο».

Για τη βράβευση του Νίκου Γκάλη: «Πριν από λίγο ήταν εδώ ο Θοδοωρής Παπαλουκάς. Είναι φτωχή η οποιαδήποτε γλώσσα για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του αθλητή και ανθρώπου του Νίκου Γκάλη. Είναι μία ξεχωριστή στιγμή, για την Εθνική αλλά και για εμένα που θα είμαστε αυτή τη στιγμή της ομάδας στον πάγκο της. Είναι μία παγκόσμια προσωπικότητα και είναι σπουδαίο που θα βραβευτεί από την Ομοσπονδία. Συγκίνηση. Δέος; Έχω μία φωτογραφία με τον Νίκο Γκάλη, που του την έχω στείλει, και ήμουν φοιτητής στο Σπλιτ, και ήμασταν όπως εδώ μαζί με εσάς, και του το είχα μεταφέρει και τότε. Είναι δέος για την συγκεκριμένη προσωπικότητα. Του οφείλουμε ένα… Γκαλόσημο για όσα έχει προσφέρει στην Εθνική μας. Ο Γκάλης θα ήταν σημείο αναφοράς στην Εθνική του 2023. Λείπουν αυτοί οι αθλητές πλέον, να κάνουν jump/shoot, και αυτό που έκανε στη γενιά του, και η κληρονομιά που έχει αφήσει είναι τεράστια και έχει ανοίξει το δρόμο για πάρα πολλούς αθλητές. Η γενιά του Διαμαντίδη και του Σπανούλη ήταν η μετεξέλιξη του Γκάλη, ακόμα και ο Παπαλουκάς που μπορούσε να μην έχει σκοράρει αλλά είχε συνολικά σημαντική παρουσία στο παιχνίδι».

Πηγή: filathlos.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από Πάτρα, Αχαΐα, Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο patrasevents.gr

Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader